keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Föönaa kuin ammattilainen

Postauksen Dyson-fööni saatu

Tiedäthän sen fiiliksen kun kampaajalta lähtiessä tukka näyttää ihan älyttömän hyvältä ja pysyy kuosissaan vaikka kaksi päivää. Kun kotona yrität laittaa tukkaa, niin kaikki näyttää väärältä, mikään ei onnistu ja kampaamoreissukin alkaa kaduttaa. Minä olen ainakin kokenut tämän ja näin vanhempana ja viisaampana kampaajana väitän että syy löytyy föönauksesta.

Yleensä kampaaja föönaa ja laittaa tukan viimeisen päälle, haluahaan kumpikin, kampaaja ja sinä itse, että lähdet tyytyväisenä kotiin. Se föönaus ei kuitenkaan ole ihan mitä sattuu hiustenkuivaamista. Se on myös kampauksen tekemistä tai osa sitä. Föönaamalla tukasta saa tikkusuoran, kiharapilven, hervottoman tyvikohotuksen tai jotain ihan muuta. On mulla ollut asiakaskin, joka kävi lähes viikoittain hakemassa itselleen pesun ja föönikampauksen. Kuulemma ne kampaukset pysyivät hyvänä viikon verran (hän ei joutunut pesemään hiuksiaan turhan usein). Monesti nämä kampaukset myös tehtiin niin, että ne kestävät astetta paremmin esimerkiksi nukkumisen aiheuttamaa lässähdystä.
Moni meistä käyttää hiustenkuivaajaa nimenomaan kuivaamiseen, mutta tätähän voisi tehdä kotioloissakin!

Föönauksen alle on hyvä laittaa jokin muotoilutuote, esimerkiksi vaahto tai jokin suihke, joka auttaa hiusta pysymään pehmeänä, mutta myös pitää föönauksen paremmin. Harjoitella voi toki ilman aineitakin.




Föönaus aloitetaan tietysti pyyhekuivasta hiuksesta. Hiuksiin levitetään mahdollinen muotoilutuote ja tehdään esikuivaus. Esikuivaus tarkoittaa sitä, että hiukset kuivataan pisteeseen, jossa ne ovat hieman kosteat, mutta kuitenkin lähes kuivat. Opiskeluaikana meille opetettiin, että hiukset pitää tässä vaiheessa kuivata n. 80% kuivaksi. Mistäs sen sitten tietää? Tämän oppii kyllä kunhan vähän malttaa harjoitella, mutta mitään tieteellistä mittaria en voi antaa.




Kun hiukset ovat "melkein kuivat", muotoilu voidaan aloittaa. Ensimmäisessä kuvassa käytössä on kiharoiden kuivaamiseen tarkoitettu ufo eli diffuusori. Perinteiset suulakkeet päästävät lämpimän ilman suoraan lävitseen, diffuusori levittää ilmaa suuremmalle alueelle ja ilma tulee hiuksiin vähän epäsuoremmin. Ufon ajatuksena on, että kiharat saavat levätä diffuusorin päällä kuivaessaan. Diffuusorin kanssa toimitaan niin, että asetellaan hiusten latvat "lautaselle", ja aletaan pikku hiljaa siirtämään fööniä kohti tyveä. Jos hiukset ovat jääneet aiemmin mainittua kosteammiksi, huomaat sen tässä kohtaa siitä, että hiukset eivät meinaa kuivua. Normaalitilanteessa tässä kohtaa n. 80% kuiva hius muotoutuu hyvin nopeasti kuivaksi.




Diffuusorin kanssa kuivattu luonnollisesti laineikas hius. Lopputuloksesta tulee hyvin luonnollinen ja toisaalta rento.




Harjan kanssa kuivaaminen on sitten taas astetta haastavampi juttu, mutta tiedän naisia, jotka aamuisin föönaavat tukkansa tuuheaksi ja siistiksi kohti päivän menoja. Kaikki onnistuu, kunhan vähän harjoittelee.

Ensiksikin, miksi sitä harjaa tarvitsisi käyttää? Eihän se toki välttämätön ole ja harjojakin on erilaisia.   Varmasti se kaikille muusta kuin föönaamisesta tuttu pyöröharja on mun ehdoton suosikkini. Pyöröharjalla saa niin tyvikohotusta kuin kiharaa tai suoraakin halutessaan. Harjan kanssa voidaan luoda sitä kaikkien toivomaa lisävolyymia ja ajatusta aina vaan tuuheammista hiuksista. Jotenkin näin:


Lähtötilanne on tietysti sama kuin diffuusorinkin kanssa kuivatessa: hiukset on esikuivattu ja niissä on kohotusta "lakkaava" muotoilutuote. Itse tykkään olla tässä kohtaa tarkka, sillä parhaan tuloksen saa vain tarkkuudella.




Nappaan hiukseni isoille klipseille niin, että päälaki ja otsatukka ovat yhtenä osiona, sen jälkeen voidaan tehdä n. 5cm korkeita "viipaleita", jotka taas kiinnitetään klipseillä päälaelle. Kun viimeinen "viipale" eli niska on kiinnittämättä, aloitetaan sen föönaus. Kun ensimmäinen viipale on kuiva ja valmis, avataan seuraavaksi tuleva viipale vapaaksi ja föönataan.  Föönin tulee aina muotoiluvaiheessa kulkea hiusten suuntaisesti, ei vastakarvaan tai sikinsokin. Tätä samaa kaavaa mennään siihen asti kunnes koko tukka on halutussa muodossa ja täysin kuiva. Lopputuloksen voi vielä viimeistellä kevyellä lakalla.

Olen huomannut, että parhaimmillaan muotoonföönaus myös pidentää hiusten pesuväliä, sillä tukka ei kuljekaan ihan päänahkaa pitkin.

Onko (oman tukan) föönaus sun juttu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...