sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Tekstin parasta ennen



Kirjojen kanssa on täysin selvää, että teksti vanhentuu ajan kanssa. Suomennokset ja kirjoitustyylit alkavat ennen pitkää kuulostaa vanhalta, tieteellinen tieto päivittyy koko ajan ja uutiset on huomenna historiaa. Blogitekstejäkin osaa lukea sillä ajatuksella, että jutut päivittyvät ja maailma muuttuu. Mitäs sitten kun netissä on blogien kaltaisia ”tietokantoja” kuten Beautypedia?

Kicks on avannut verkkokauppansa ja valikoima on ihan uskomattoman laaja ja mielenkiintoinen. Olen pitkään haaveillut Bobbi Brownin ihonhoitotuotteista, mutta hinnat on purkeilla aika jäätäviä. Avatessaan verkkokaupalla oli huikeita sisäänheittotarjouksia ja niillä hinnoilla uskalsi tilata useammankin tuotteen. Yksi ostoskoriin tarttuneista tuotteista oli buffing grains eli kuorintarakeita, joita voi oman maun ja tarpeen mukaan lisätä muihin hoitotuotteisiin.

Tilasin tuotteen siinä mielessä vähän ajattelematta, että pakettia odotellessani aloin pohtia sisältääkö tuote mikromuovirakeita. Olin ajatellut että tottakai nykypäivänä tällainen firma on poistanut näin paljon arvostelua osakseen saaneen aineen. Aloin googlailla tuotteen sisältöä. Löysin edellä mainitun Beautypedian tekstin aiheesta ja siinähän se komeili: heti ensimmäisenä ainesosana muovia.

Aloin lukea tekstiä tarkemmin. Vuonna 2013 siihen oli lisätty mikromuovien ongelmista kertova pätkä, vaikka kirjoittaja sanookin ettei halua ottaa kantaa ideologisesti. Joka tapauksessa päivitys neljän vuoden takaa pani miettimään. Kosmetiikkamaailmassa tuote tai sen pakkaus uudistetaan noin kahden-viiden vuoden välein. Näin on ainakin hiustuotemaailmassa enkä usko ihonhoito- tai meikkituotteiden tästä poikkeavan. Kosmetiikan maailmassa siis neljä vuotta on jo tosi pitkä aika. Kun ihmiset lukevat tuotearvosteluja, yrittävät mätsätä meikkivoiteita omaan ihonsävyynsä tai hakee niitä inci-tietoja, niin kukaan ei voi oikeasti olla varma onko tieto paikkansa pitävää. Ainoa tapa nähdä se tuotteen inci, koostumus, tuoksu tai vaikka pakkaus on saada purnukka käsiinsä. Tällaiset epäviralliset, ei-tieteelliset tietokannat voivat näyttää vakuuttavilta, mutta tietysti kuten kaikessa, vastuu luotettavuudesta jää lukijalle. Tietty ”virallisuus”  saa kyllä hämäämään, varsinkin kun mm.  Beautypedia ei päivää tekstejään ollenkaan.

Ei varmaan tule yllätyksenä että huokaisin helpotuksesta kun sain tuotteen käsiini? Ainesosista oli ainakin minun nähdäkseni otettu muovit pois ja inci on merkittävästi erilainen kuin edellä mainitussa julkaisussa. Olen hyvin tyytyväinen että googlailin tuotetta vähän myöhässä. Jos olisin lukenut ennen ostopäätöksen tekoa tuon artikkelin, tuote olisi jäänyt kauppaan enkä varmaan olisi tajunnut kyseenalaistaa lukemaani. Kaiken lisäksi olen hirveän tyytyväinen että ostin tuotteen! Joskus kaipaa rakeellista kuorinta-ainetta ja yleensä raetta on liian vähän, se on liian isoa tai muuten ihan hyödytöntä. Bobbin rae toimii itse asiassa sellaisenaankin veden kanssa, sillä osa rakeista on hieman vaahtoavia. Tämä oli rae mun makuuni!

Tietysti tämä muoviasia on todellakin enemmän ideologinen kuin mitään muuta, mutta mites sitten ne, jotka välttelevät ainesosia esimerkiksi allergian takia. Jos tuote on jo muuttunut suuntaan tai toiseen, täytyy olla suoertarkkana ennen ja jälkeen oston.

Osaatko kyseenalaista lukemaasi paremmin kuin minä?



4 kommenttia:

  1. Itse ainakin luen oikeastaan kaiken hieman "onko tää nyt ihan paikkaansa pitävä tieto" -asenteella. Ja jos jotakin tahdon uskoa, niin silloin usein tutkin asiaa useammasta lähteestä, ennenkuin aivan luotan siihen :-D

    http://tthekidult.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvä asenne. :) Kyllä munkin tulee isompien juttujen kanssa googlailtua enemmänkin ja joskus vähän turhaankin varmisteltua. :D

      Poista
  2. Jotkut tahot kyllä osaavat tuon hätkähdyttämisen jalon taidon joko vanhentuneen tai muuten väärän tiedon levittämisellä. Hyvänä esimerkkinä nyt vaikkapa se CosmEthics(?)-niminen sovellus, joka hälyttää jokaisen parabeeneja sisältävän tuotteen kohdalla kuin olisi pahempikin myrkky osunut kohdalle. Se aiheutti ainakin Facebookin kauneusryhmissä pari vuotta takaperin ihan hillittömiä kauhunhetkiä. Kannatan ehdottomasti pyyteetöntä tiedonjakoa ja bisneksessä työskentelevänä ymmärrän läpinäkyvyyden tärkeyden, mitä mm. arvon tuottamiseen asiakkaalle tulee, mutta kolmansien osapuolien jakamat infopläjäykset ja "infopläjäykset" voivat aiheuttaa myös aiheetonta hallaa yritykselle sekä siinä samalla hämmentää kuluttajaa.

    Maalaisjärjen ja useamman lähteen puolesta puhuja täällä siis myös! :-)

    http://andshegrewup.blogspot.fi

    VastaaPoista
  3. Jep, puhut asiaa! Moni näistä sovelluksista ja sivustoista tekee asioista tosi mustavalkoisia. Juuri luin kuinka huulipunat on kamalia kun ne sisältävät muovia. Ehdottomasti kaikkea voi vähentää ja tehdä henkilökohtaiset valintansa millä perusteilla tahansa, mutta tuntuu hassulta että yhdestä asiasta tehdään iso kohu. Mitä tulee muoveihin, nämä ihmiset varmaan välttelevät myös muovia sisältäviä hammastahnoja, lähes kaikkia hiuslakkoja tai vaikka ihovoiteita. Maailma ei ole ihan niin mustavalkoinen. :)

    VastaaPoista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...