torstai 11. joulukuuta 2014

Kosmetiikkabloggaajien joulukalenteri luukku 11


Eikö kuvat onnistu? Onko valo aina loppu? Ei hätää, onhan sinulla salama! "Eikä oo" Onpas!
Melkein jokaisessa kamerassa on jonkinlainen salama ihan kiinteästi mukana. Sanot, että kuvat menevät sillä pilalle ja et tykkää käyttää sitä. Eikö?


Näin joulun alla eletään vuoden pimeintä aikaa ja se tarkoittaa yleensä, että valoa kuvaamisellekaan ei kauheasti ole. Minun lahjani tänään on auttaa kameran oman salaman käytössä. Ymmärrän, että kameran oman salaman valossa on ongelmia: valon suunta ja koko suhteessa kuvattavaan asiaan on ihan vääriä, noin niin kuin alkuun. Minäpä autan!

Ihan ensiksi tarvitset valkoista pahvia + teippiä tai pätkän tavallista kotoa löytyvää foliota. Tässä käytän foliota. Taittele folio tukevaksi suorakaiteeksi (muoto ei ole kovin tarkka).


Sitten taittele toinen sivu tukevahkoksi ja kolmiomaiseksi.

Seuraavaksi kiinnitetään folionpala kameran oman salaman muoviosiin kiinni - teippikin käy jos näitä muoviosia ei ole. Kas näin. Teippiä voi käyttää luonnollisesti myös jos foliosysteemi ei meinaa pysyä paikoillaan.

Ylhäältäpäin kamera näyttää nyt tältä: vähän hassulta ja muutenkin epämääräiseltä. Folion on tarkoitus estää valoa pääsemästä suoraan kohteeseen eli tällä valo heijastetaan pois.

Nappaa kuvattavasi ja mene lähelle isoa valkoista pintaa. Esim. seinä tai vessan ovi on ihan riittäviä.
Asettele itsesi ja kuvattavasi seuraavasti.

Folion tarkoituksena on a) estää valon pääsy suoraan kohteeseen b) heijastaa valo seinään, josta se puolestaan heijastuu kohteeseen (muutamme siis pienen valonlähteen isoksi!). Keltainen viiva kertoo summittaisesti, miten valo tässä tapauksessa kulkee.

Salamasi on todennäköisesti jonkinlaisessa automaattitilassa (esim. TTL tai E-TTL). Tämä tarkoittaa sitä, että kamerasi luulee salamavalon osuvan suoraan kohteeseen, vaikka se heijastuukin ensin seinästä, jolloin se menettää tehoaan. Lopputuloksena on jotain tällaista: Kuva on alivalottunut, ei kelpaa!

Seuraavaksi joudut turvautumaan esimerkiksi kamerasi manuaaliin, kamerasi menu-valikkoon tai nettiin. Sinun tulisi löytää jostain valikkojen takaa jonkinlainen tehonsäätö.

Esimerkiksi etsimällä "yhdysrakenteisen salaman tila"
 Jatkamalla tästä eteenpäin löydät esimerkiksi tällaisen valikon:

TTL tässä tapauksessa kertoo, että kameran oma salama on automaattinen, jolloin tehoja ei voi juuri säätää, mutta menemällä valikkoon "käsisäätö" voit itse vaikuttaa salaman tehoon.

Vaihtoehtoisesti säätö voi olla jokin tällainen: "Flash control for built-in flash" "Comp" tarkoittaa tässä vaihtoehdossa sitä, että salama on edelleen automaattinen, mutta voit hieman pinentää (-) tai suurentaa (+) salaman tehoja.
Perusperiaatteet tehonsäädössä on ihan samat, mutta jokaisella merkillä ja melkein jokaisessa mallissa valikot ja sanat on vähän erilaisia.

Tehonsäädön jälkeen kuva näyttää tältä:

Kasvokuvissa, samoilla valoilla, homma toimii kutakuinkin näin: Ja tämä on se varjoisa puoli!

Salamavaloa voi muokata vaikka leivinpaperilla tai kuplamuovilla, myös kalliita kaupallisia härpäkkeitä on myynnissä. Tämä esittämäni tapa kuitenkin on helppo ja pienellä vaivalla saa hyvää. Asia toki vaatii vähän omaan kameraan perehtymistä ja ehkä pari kokeilukertaa, mutta ajatus on oikeasti aika simppeli. :)

Pienen salaman tehot ei kuitenkaan kykene ihan kaikkeen (esim. asukuvat voi olla aika haastavia), jolloin ulkoinen lisäsalama voi olla hyvä vaihtoehto. Niissä etuna on se, että salamavalon päätä voi yleensä kääntää ja valon voi heijastaa vaikka katosta tai kuvaajaan takana olevasta seinästä. Salamavalo on vähän mörkö, mutta ei sen tarvitse olla. Halutessaan sen saa näyttämään vaikka ikkunasta tulevalta luonnonvalolta kunhan vähän harjoittelee.

Nyt vaan kokeilemaan!

Huomisen kalenterinluukun löydät Siamese lipstick -blogista ja Crème de beauté -blogista.

Edelliset luukut: 1. luukku2. luukku ja toinen 2. luukku3. luukku4. luukku5. luukku ja toinen6. luukku7. luukku8. luukku9. luukku, 10. luukku ja toinenkin.

24 kommenttia:

 1. Kiitos paljon tästä neuvosta! :) Tuotekuviin tämä on varmasti passeli, mutta meiltä ei valitettavasti löydy valkoista seinätilaa sen vertaa että saisin sovellettua tätä kasvoille... :D Omassa huoneessani on siis kammottavat oranssit seinät ja muualla taas tausta on vähän epämääräinen. Mutta katsotaan ja kokeillaan, kiitos vielä kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin. KIITOS kiitos kiitos! Nyt onnistuu tuotekuvat erinomaisesti! ^_____^ Hymy on leveä!

   Testasin myös kasvoille, mutta tosiaan se käy vain hätätapauksessa juurikin tuon takia, että puolet kasvoista jää varjoon. Yhdistettynä niukkaan luonnonvaloon tulos oli paras, eli jos pääsee valkoisen seinän lisäksi vielä ikkunan viereen niin voíla!

   Poista
  2. Mahtavaa! Joo värikkäät seinät ei varsinaisesti auta tässä, mutta hyvä jos ainakin tuotekuviin löytyy apua. :)

   Poista
 2. Kiitos kiitos kiitos tästä! Lähtee heti ajan kanssa kokeiluun :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Toivottavasti on apua valon kanssa kamppailuun. :)

   Poista
 3. Jeeee, kiitos! Ei kuin harjoittelemaan vaan :) Mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! En meinannu pysyä nahoissani tän julkaisun kanssa kun tiesin, että tulee monella tarpeeseen. :)

   Poista
 4. Sä olet pelastanut monen bloggaajan talvikuvat! :D Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 5. KIITOS! Tämä täytyy opetella, näyttää jopa siltä että mäkin saatan onnistua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sää onnistut! Ja tuut blogikuvauskurssillekin niin saat apua kädestä pitäen? ;)

   Poista
 6. Ah, aivan mahtavaa, kiitos tuhannesti!!

  VastaaPoista
 7. Tämä on todella hyvä postaus, kiitos tästä!
  Tarviipa kokeilla tätä tekniikkaa, yleensä otan kuvat telttaa käyttäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla! Ei vaadi paljon kiireessäkään. :)

   Poista
 8. JES tää taitaa olla mun lempiluukku koko joulukalenterista!! Nerokasta! Kokeilen asap. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin, että tää mikään kilpailu olisi, mutta jes! :D Olin ihan nolona kun muut olivat kertoneet omia hienoja luukkuideioitaan ja niihin verrattuna mun juttuni vaikutti vähän väärässä paikassa olevalta, mutta ei ollutkaan mitään syytä nolostella. :)

   Poista
 9. Kiitos tästä :) Menee täälläkin jossain vaiheessa kokeiluun.

  VastaaPoista
 10. Kiitos!! Menee kokeiluun. :)

  VastaaPoista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...