keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Parempi vaalennus kotona



Mun ehdoton ohje kampaajana on, että jos haluat tukkasi vaaleammaksi, mene kampaajalle. Piste.

Mun seuraava poikkeusohjeeni kumpuaa siitä, että olen ihminen. Tällä hetkellä olen vastavalmistunut ja teen vain keikkatyötä. Säännölliset tulot menee vuokraan ja peruslaskuihin, kaikki ylimääräinen stipendeistä pieniin palkkioihin sulaa kyllä isompiin laskuihin. Haluaisin kovasti käydä kampaajalla ja uskon että sekin päivä tulee lähiaikoina. Sitä ennen se 15cm tyvikasvu ja kuivat latvat on vaan hoidettava budjettikeinoin.

Lähdetään vielä siitä, että vaalenna hiuksiasi itse vasta sillä hetkellä kun se on ihan aidosti täysin viimeinen mahdollisuus. Se että "ei viitsis" maksaa kampaajalle yli sataa euroa väristä ei riitä. Jos et ole valmis kestämään vaalennuksesta koituvia mahdollisia lisätöitä, älä edes mieti itse vaalentamista. Ei olis kerta eikä edes kolme kun joku on sitä mieltä, että kampaajalla vaalentaminen on kallista, mutta palaa pää karrella ja tukka pilalla kampaajan luokse. Pahimmillaan vaihtoehtona saattaa olla alkuperäistäkin kalliimpi kampaajakäynti, hiusten leikkaaminen, pitkä uuden tukan kasvattaminen tai superkalliit pidennykset.

Olenko nyt pelotellut tarpeeksi? Ai en? No jatketaan eteenpäin.

Näkisin kotivaalennuksessa kolme isoa ongelmaa:

1) Toisen ihmisen tukan värjääminen on paljon helpompaa kuin oman. Tämä johtunee siitä, että kädet, silmät ja tukka ovat väliaikaisesti ihan väärissä paikoissa. Jos haluaa vaalennuksesta esimerkiksi tasaisen ja myös takaraivolle sekä niskaan ulottuvan, niin olisi hyvä nähdä kaikki mitä tekee. Tässä auttaa tietysti jos saa lisäkäsiä ymmärtävältä apurilta. Ja ei, peili ei yleensä riitä ellet ole tosi näppärä tekemään asioita täysin peilikuvana. Minä en ainakaan ole.

2) Vaalentaja ei tiedä väreistä tai vaalennuksesta yhtään mitään.

Kuinka ongelmasta selvitään? Käy kampaajalla tai selvitä mistä on kyse.
Ihan perusjuttuja värjäyksestä voi lukaista esimerkiksi Saara Sarvaksen vanhasta postauksesta. Kannattaa myös lainata kirjastosta jokin värejä käsittelevä hiusalan oppikirja. Perusteoriaa löytyy ainakin kirjasta nimeltään Väriä ja kiharaa.

3) Jos olet aidosti valmis oppimaan ja olet imenyt värjäyksen teorian mieleesi, seuraavaksi ongelmaksi muodostuu kaupan värit. Suurin ongelmahan näissä väreissä (tässä postauksessa väri=vaalennus) on että purkit yrittävät tarjota jotain jokaiselle. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Vaalennusaineen kanssa tuleva hapete on yleensä niin tuju, että tummempaakin tummemmaksi hiuksensa värjänneet saisivat kutrinsa vaalenemaan. Tämä tarkoittaa mahdollisimman tujua hapetetta eikä sen paketin kyljessä pääsääntöisesti lue hapetteen voimakkuutta.




Kysyt nyt siellä, että mikä se ongelma tässä on, eikö tujummalla hapetteella saa vaaleamman tuloksen? Ei. Ongelma on siinä, että mitä kärsineempi ja käsitellympi hius on, sitä rikkoutuneempi sen rakenne on. Vaikka olisit kuinka löytänyt tuotteen, joka sanoo että korjaa kolmen vuoden aikana hiukselle tapahtuneet vauriot ja tekee muutenkin taikojaan, se ei yksinkertaisesti pidä paikkansa. Otetaan vanha kunnon kananmunaesimerkki. Hiukset on tässä esimerkissä kananmuna ja kuuma vesi on kaikenlaiset värjäykset ja muut vaurioittavat käsittelyt. Jos laitat kananmunan kiehuvaan veteen ja otat sen pois kolmen minuutin kuluttua, rakenne on muuttunut täysin. Et voi enää korjata kananmunaa juoksevaksi. Mitä enemmän munaa keität, sen kiinteämpi kananmuna on, mikään ei sitä muuta takaisin. Sama hiuksissa, tosin lopputulos on se, että kiinteytymisen sijaan hiuksesta tulee vaaleampi ja hauraampi.

Palataan asiaan. Jos siihen keitettyyn kananmunaan eli käsiteltyyn hiukseen laitat vaalennusaineen, sanotaan vaikka 12% hapetteella, tukka kyllä vaalenee. Voi kyllä olla että suihkussa hiukset jäävät käteen tai ainakin muuttuvat venyväksi purkaksi, joka kuivana katkeilee. Samaan katastrofin ainekset sisältävään lopputulokseen toki pääsee laimeammallakin hapetteella, mutta se vaatii lähtökohtaisesti vähän enemmän yritystä. Toinen on se, että mitä vahvempaa hapetetta käytät, sitä todennäköisemmin saat päänahkasi kutiamaan, kirvelemään ja pahimmillaan palamaan vesikelloille. Ainakin meillä opiskeluaikana puhuttiin siitä, että yli 3% hapetetta ei edes saisi laittaa päänahkaan, koska se voi aiheuttaa edellä mainittuja, aika vakaviakin, ongelmia. Monesti kampaamoasiakkaat sanovatkin vaalennusaine päässään, että eihän tämä kirvele yhtään. Kun sen ei kuulu kirvellä ja polttaa. Yleensä kaupan vaalennuspaketeissa hapetteen vahvuus on jotain välillä 9-12%. Että ihmekös jos nahka ei iloitse.

Mikä avuksi? Tietysti kaupan väripaketin hapetetta voi laimentaa värin sekoitusvaiheessa ihan vain vedellä. Tämä kuitenkin tuottaa vähän ongelmia, koska me ei edelleenkään tiedetä alkuperäistä vahvuutta. Toisaalta tämä vaatii pientä matemaattista näpertämistä ja kaiken kukkuraksi liian iso vesimäärä hapetteessa voi tehdä värimassasta ihan liian löysää, jolloin se lähtee valumaan. Tykkäsin kovasti kun Biozell aikanaan myi pieniä hapetepulloja ja vaalennusjauhetta erillisissä pakkauksissa. Vaan nuo ruokakaupan aarteet on vähin äänin lähteneet kauppojen hyllyiltä.




Mitäpä sitten? Ainakin jokainen minun käyttämäni väri on hapetteena käyttänyt vetyperoksidia (muitakin varmaan on, tarkasta tämä paketin kyljestä). Se on sellaisenaan apteekeista saatava aine, joka maksaa muutaman euron pikkupurkilta. Toki et saa sataprosenttisesti samaa tuotetta kuin värinvalmistajan hapete, jotka yleensä sisältävät hajusteita, mahdollisia apuaineita ja jotain jolla litkusta saadaan paksumpaa.

Itse toimin niin, että merkkaan alkuperäisen hapetepullon kylkeen kuinka paljon hapetetta alunperin oli, tyhjennän pullon ja korvaan aineen apteekin 3% vetyperoksidilla. Lopun voi hoitaa ihan samalla tavalla kuin minkä tahansa (koti)värjäyksen. Samaa ainetta voi muuten käyttää esimerkiksi kulmien värjäykseen tarkoitettujen väriaineiden kanssa.

Kun kaikki kolme kohtaa on kunnossa, voit vielä perääntyä. Jos kuitenkin haluat lähteä kokeilemaan, tee se omalla vastuullasi. Hiuksensa voi pilata vaikka kuinka tietäisi missä mennään ja aina voi tulla yllätyksiä. Kuitenkaan itse en ilman apteekin vetyperoksidia tai reipasta laimentamista edes lähtisi yrittämään. Se johtaisi vaan itkuun ja heinäkasaan.

Lähdetkö vielä kokeilemaan vaalentamista uusin vinkein vai sainko käännytettyä?

10 kommenttia:

  1. Vinkkaan kotivaalentajille tästä tuotteesta http://www.hermanshaircolor.fi/product/2/hermans-amazing-varinpoisto-ja-vaalennusaine
    Toimii myös vaalennuspesussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli tosi hyvä vinkki, kiitos! Toki tossakin hapete on aikamoisen tymäkkä, mutta ainakin tietää missä mennään ja voi toimia sen mukaan. :)

      Poista
  2. Kyllä biozell vielä valmistaa erikseen ostettavaa vaalennusjauhetta ja kehite-emulsiota (hapetetta) kaksi- ja kuusiprosenttisena. Saa ainakin minimaneista.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä vinkistä! Kokeilin ja ikinä ei ole tukka ollut näin hyvän tuntuinen kotivaalennuksella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi mukava kuulla että tästä on ollut hyötyä! :)

      Poista
  4. Hei, ymmärsinkö 'ohjeen' oikein eli ostan kaupan vaalennusaineen - kaadan kehitteen pois ja laitan tilalle apteekin vetyperoksidin - sekoittelen loppuun kaupan paketin aineilla? �� Toimiiko tämä apteekin aine vaalennuspesuna samallatavalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin olen itse tehnyt. Apteekin vetyperoksidi ilmoittaa olevansa 3 prosenttista kun taas väripaketin kehitteestä ei voi tietää, se kun voi olla esimerkiksi välillä 3-12%. Toimii vaalennuspesussa oikein hyvin. On vain huomioitava, että apteekin vetyperoksi on vesimäisen juoksevaa kun taas väripaketissa se on yleensä paksumpaa. Yleensä kyllä vaalennusainejauhe kyllä pitää seoksen tarpeeksi paksuna, mutta varsinainen vaalennusainemassa saattaa lopputulokseltaan olla hieman vetelämpää kuin omalla kehitteellä.

      Poista
  5. Moikka! Sekoitetaanko väripaketissa mukana oleva vaalennusvoide myös vetyperoksidilla korvatun kehitteen ja vaalennusjauheen sekaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Sanoisin, että jos haluaa värin toimivan kuten sen on suunniteltu toimivan, niin kyllä. En kuitenkaan ihan ymmärrä miksi mukana tulee sekä vaalennusvoide että vaalennusjauhe. Ehkä vaalennusvoide sisältää myös väripigmenttejä? Itse olen kerran törmännyt tällaiseen ja silloin käytin vaalennusjauheen vetyperoksidin kanssa ja myöhemmin tein uuden vaalennuksen vaalennusvoiteella ja vetyperoksidilla.

      Poista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...