keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Rapea ja helppo pataleipäNyt kun kotona oleminen on useimmille vähintään väistämätöntä, on hyvä keksiä tekemistä, jota muuten ei välttämättä olisi aikaa tehdä. Miten olisi vaikka leipominen ja pitkät kohotusajat?

En ole koskaan ollut mikään kotona leivottujen leipien tai pullien ystävä. Ongelma lienee siinä, että rapeus häviää välittömästi ja jäähdyttyään leivät ja pullat muuttuvat rakenteeltaan liian tiiviiksi. Pahimmillaan makukin muuttuu yön aikana. Muutamia vuosia sitten löysin kuitenkin sämpylöiden ja pitsataikinan tekemisen. Näissä taika on armoton vaivaus ja vatkaus vatkaimen taikinakoukuilla.

Hetki sitten ymmärsin, että oikeastaan kaikki vaiva on ollut ihan turhaa! Löysin pataleivän ohjeen ja lopputulos on enemmän tai vähemmän sama, mutta hyvin pienellä määrällä vatkaamisen vaivasta. Tässä juttu on hyvin pitkä kohotusaika. Viidessä minuutissa ainekset on kevyesti vatkattu keskenään ja jätetty noin 20 tunniksi odottamaan. Lopulta kaadetaan koko hoito esilämmitettyyn pataan/kattilaan ja noin 45 minuutiksi uuniin. Leipä on tietysti parhaimmillaan hieman lämpimänä, mutta pysyy rapeana vielä levättyäänkin eikä muutu liian tiiviiksi. Eihän tämä nyt mikään terveystuote ole, mutta ihan äärettömän hyvää!

Näin se tapahtuu:

n. 1/5 teelusikallista kuivahiivaa
-> Mitä pidempi kohotus, sen vähemmän tarvitsee hiivaa, jotta leipä ei ala maistua käyneeltä.
n. 2 tl suolaa
-> Suola toimii sokerin tavoin hiivan "aktivaattorina"
n. 4 dl vettä
n. 5-6 dl vehnäjauhoja

1) Sekoitetaan suola, hiiva ja osa jauhoista kevyesti keskenään
2) Vesi lämmitetään 42-asteiseksi
3) Sekoitetaan jauho-hiiva-suolaseos veteen, lisätään loput jauhot ja sekoitetaan ainekset keskenään. Taikina saa jäädä tällaiseksi löysäksi, jotta lopullinen leipä ei ole liian tiivisrakenteinen.
4) Siirretään kannen alle sivuun ja jätetään pöydälle odottamaan kohoamista.

Kun taikina on kohonnut riittävästi ja on sopiva hetki odotella uunin ääressä, on aika lämmittää uuni 225 asteeseen. Samalla myös pata/kattila laitetaan lämpiämään uuniin, kansineen kaikkineen (kunhan niissä ei ole muoviosia). Kun uuni on lämmin, sivellään pata kevyesti öljyllä ja ronskisti kaadetaan taikina pataan. Kansi kiinni ja uuniin! Taikinan annetaan kypsyä kannen alla noin 30-40 minuuttia, jonka jälkeen otetaan kansi pois ja jätetään leipä ruskistumaan noin 15 minuutiksi. Kun pata otetaan uunista, leipä kannattaa heti irroittaa padasta ja siirtää leivinliinan sisään. Annetaan hieman viilentyä ja ei kun syömään!

Tämä "no-knead-bread" eli leipä, jota ei tarvitse vatkata, on aika idioottivarma. Onnistuu meiltä ei-ammattitason leipureilta, kunhan vain jaksaa odottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...