torstai 9. huhtikuuta 2015

Liiketalouden pääsykokeet

Mennään vähän kauneusaiheiden ulkopuolelle tänään. Aloitin syksyllä liiketalouden opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja pääsykokeisiin valmistautuessani yritin etsiä jos jonkinlaista tärppiä valintakokeeseen. Nyt on se hetki vuodesta kun joku saattaa niitä tulevia valintakokeita stressata niin tässä vähän apuja.

Netissä kiertää aika sitkeä huhu, että liiketaloutta on tosi helppo päästä opiskelemaan ja lukemisia ei tarvita yhtään, mutta väitän että huhut on laittanut liikkeelle ihminen, joka ei ole koskaan yrittänytkään, sillä kokeessa tarvittiin aikamoista nippelitietoa tai ainakin ihan aidosti ennakkomateriaaleihin pohjautuvaa osaamista.


Viime keväänä valintakokeeseen kuului kolme ennakkomateriaalia. Yksi materiaaleista oli Fazerin toimintakertomus, toinen oli yrityksen perustamisopas ja kolmas oli lähes 100-sivuinen englanninkielinen teksti kaupankäynnistä Suomessa.

Materiaalit on kuulemma olleet samantyyppisiä joka vuosi, tosin keväällä 2013 englanniksi oli ollut tyyliin 15-sivuinen juttu.

Ihan ensiksi kannattaa tutustua Valmennuskeskuksen YouTube-videoihin, sain yhden videon katsomalla tosi tärkeää infoa esim. siitä, että kokeessa on aina esseekysymys ja se yleensä tulee englanninkielisestä materiaalista. Videoita täältä.


Sanasta sanaan ei juttuja missään nimessä tarvitse osata, mutta vaikkapa toimintakertomuksesta tulisi tietää pääpiirteissään myös olennaisia lukuja. Jonkinlainen toimintakertomus on kuulemani mukaan ollut ainakin viime vuosina varmasti mukana. Teksteissä on hyvä huomata myös se, että kokeisiin kysymykset tulevat nimenomaan ennakkomateriaalista, joten mitään asiaa ei välttämättä kannata pitää ihan itsestäänselvyytenä. Kesän 2014 pääsykokeissa mm. kysyttiin arvonlisäveroasioita ja itse vastasin todennäköisesti väärin, koska en vastannut kysymykseen aineiston perusteella. Perus alv-kantahan on tällä hetkellä 24, mutta yksi materiaaleista oli sen verran vanha tapaus, että siinä alv:stä puhuttiinkin 23 prosenttina.

Englanninkielinen ennakkomateriaali saattaa äkkiseltään tuntua pahalta. Joku suositteli, että suomentaa tekstin sanasta sanaan - mikä varmaan onnistuukin lyhyemmissä teksteissä - mutta pitkissä jutuissa tärkeämpää on oikeasti se, että osaa sisällön pääpirteissään. Viime vuonna esseekysymys oli tyyliin Suomen vientimahdollisuudet ja piti kertoa viisi mahdollisuutta. Koko tekstin tuli mahtua yhdelle rivitetylle A4-paperin puolelle. Eli ei siinä kauheen pikkutarkkoihin asioihin pääse. Mun tekniikkani lukiessa oli se, että kävin tekstit kokonaisuudessaan kolmeen kertaan läpi. Mullahan on lukihäiriö, joka ei varsinaisesti näissä auta. Eka lukukierros meni kutakuinkin näin: Tunsin kyllä ymmärtäväni jokaisen yksittäisen sanan, mutta tekstistä ei vaan saanut tolkkua, puskin silti tekstin läpi. Toisella kierroksella homma alkoi olla jo ihan selkeää tekstiä, joten lukiessani alleviivailin ja tein kuvallisia muistiinpanoja. Kolmannella kierroksella kävin läpi lähinnä alleviivaukset ja kertailin mielestäni tärkeimpiä juttuja. (Materiaalit oli muuten sähköisiä, mutt pdf-tiedostoihin voi yleensä tehdä yli- tai alleviivauksia niin kuin tavalliseenkin paperiin!)


Itse pääsykokeessa kannattaa ehkä vähän osata laskea. Oma kokeeni sisälsi esseen lisäksi vain monivalintakysymyksiä ja vääristä vastauksista sakotetaan. Luulen, että oman kokeeni pääsin läpi sillä, että matemaattisia taitoja testaavassa osuudessa vastasin vain niihin, joihin osasin varmasti vastata,  oikean vastauksen arpominen olisi todennäköisesti mennyt päin seiniä ja koko kokeen pistemäärä olisi tippunut. (Olinhan siis laskenut kerto/jakolaskua vaativampaa viimeksi yo-kirjoituksissa 2006...)

Ei muuta kuin onnea matkaan!

15 kommenttia:

  1. Puhutko tradenomin tutkinnosta? En minä kyllä lukenut mitään etukäteen... Kai ne on koulukohtaisia, että jonnekin pääsee helpommalla. Ja olen toki jo valmistunutkin, joten ehkä ne on muuttuneet. Mutta kuulostaa aika hurjalta tuollaiset määrät lukemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tradenomi juu. Käsittääkseni materiaalit ja kokeet on nykyisin kaikilla kouluilla samat. Muistan kuitenkin, että kun tein ensimmäisiä korkeakouluhakuja lukioaikaan, niin silloin ainakin oli koulukohtaisia kokeita. Homma on siis ihan oikeasti voinut muuttuakin! :)

      Poista
    2. Matsku sama, pääsyraja voi koulukohtaisesti heitellä kymmenilläkin pisteillä. Kiitos tästä postauksesta, jotenkin tosi nihkeästi löytyy netistä infoa pääsykokeista. :-)

      Poista
    3. Jep, just näin! Ole hyvä. Kirjoitin ihan juuri tuon takia, että itsekin kiemurtelin infon puutteesta. :)

      Poista
  2. löysin tämän postauksen, kun googlettelin Tradenomin pääsykokeesta tietoa. Toivottavasti luet tämän vaikkakin liki vuoden vanhaan postaukseen kommentoin :D Itseä siis mietityttää hakiessa se, että tulenko pärjäämään huonon englanninkielen taidon vuoksi. Oliko pääsykokeissa siis englanninkielisiä kysymyksiä? Ja miten nyt kun jo opiskelet siellä, tarvitaanko kuinka paljon englantia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saan kaikista kommenteista ilmoitukset juuri sen takia, että mikään ei menisi ohi. Ei hätää siis. :) Pärjäät ihan takuulla! Kokeet tietysti muuttuu vähän joka vuosi. Kun itse hain, niin englanninkielinen teksti oli yhdysvaltain lähetystön teksti Doing business in Finland, joka siis kävi läpi muun muassa mahdollisuuksia ja rajoituksia Suomessa. Asia oli lopulta ihan helppotajuista, koska suomalaisena asia on kuitenkin aika tuttua. Tekstin perusteella kokeessa oli yksi tehtävä, siihen vastattiin suomeksi. Kannattaa tietysti muistaa että englanninkielinen osio on valintakokeessa vain yksi juttu. Jos ei todella osaa vastata, jättää vastaamatta siihen ja panostaa muihin osioihin täysillä. Englantia olen itse tarvinnut tosi vähän. Suositus on, että noin 30 opintopisteen edestä tehdään vieraskielisiä opintoja, mutta pakollisena on vain yksi 5 op kurssi ja tietysti englannin pakollinen kurssi. Taitaa olla, että kaikki ammattikorkeakoulut joutuvat tarjoamaan myös ns. tukikursseja, joissa lähinnä kertaillaan vanhoja juttuja. Itse kävin tällaisen ruotsista. Ne kannattaa tietysti hyödyntää. Vaikka ei omaan kieleensä luottaisikaan, niin pakollisia juttuja on tosi vähän, ne menee kyllä, todistettu on. :)

      Poista
  3. Moikka, hyvä teksti ja kiitos vinkeistä! Osaisitko sanoa matematiikan osalta mitkä asiat ovat merkittäviä opiskella haltuun koetta varten? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeessa matikka oli mun mielestä ihan liian vaikeaa ja monimutkaista, joten hyppäsin monta tehtävää (vääristä vastauksista sakotetaan) ja niistä ei jäänyt tarkkaa mielikuvaa. Muistelisin kuitenkin, että olisin jokusen yhtälön ja prosenttilaskun tehnyt. Edelleenkin hämmästelen niitä tehtäviä, joihin en vastannut, sillä nuo kaksi mainittua on ollut ne ainoat, jota on sitten opiskeluissa tarvinnut. Ei siitä matikastakaan kannata suurta stressiä ottaa. :)

      Poista
    2. Kiitos, kun vastasit. Laskitko ennen koetta omatoimisesti matikkaa? Millainen pohja sinulla oli alla? Saiko kokeessa käyttää laskinta? Ilmeisesti kuitenki materiaaleilla suurempi paino? :)

      Poista
    3. Rehellisesti en laskenut. Lukiossa mulla oli pitkä matikka, mutta kirjoitin lyhyen ja ainoat asiat mitä olin työn kautta laskenut lähivuosina oli alv-laskut. Ei siitä kannata turhaan stressata, materiaaleilla oli ehdottomasti suurempi paino! :) Laskinta ei muistaakseni saanut käyttää. Vastausvaihtoehtoja on kuitenkin se neljä per lasku, että vaikka ei ihan murto-osalleen osais laskea päässä/paperilla, niin kyllä se siitä. :=

      Poista
  4. Opiskelen itse parhaillaan Tradenomiksi ja keskustelin hiljattain opettajani kanssa pääsykokeista. Hän on osallistunut useina vuosina pääsykokeiden tarkastamiseen ja kertoi, että suuri syy siihen miksi pääsykokeissa ei onnistuta on se, että hakijat vastaavat kysymyksiin väärin ja siten menettävät pisteitä. Ilman vääriä vastauksia tulokset olisivat hänen mukaan paljon parempia. Tämän vuoksi olisikin tärkeää malttaa mielensä ja olla vastaamatta, mikäli ei tiedä oikeaa vastausta. Omissa pääsykokeissa vuonna 2015 englannin osio oli monivalintakysymyksiä materiaalista. Matematiikan osiolla oli myös iso vaikutus kokonaispisteisiin. Itse en osannut niitä, mutta koska muu materiaali oli hyvin hallussa, ei se haitannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kyllä allekirjoittaa. :) Tosin meillä matikka tais olla aika pieni osa, varmaan vaihtelee vuodesta toiseen.

      Poista
  5. Onko kysymykset myös englanniksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki oli muistaakseni suomeksi, ainakin tuolloin 2014.

      Poista
    2. Vuonna 2015 kysymykset enkun osioista olivat myös enkuksi.

      Poista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...