sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Milläs meinasit lakata?


Olen ollut töissä parissa kampaamotuotteita myyvässä liikkeessä ja niissä hiuslakkoja etsiviä asiakkaita on yhdistänyt yksi asia: Jokainen haluaa mahdollisimman pitävän lakan. Fiilis on siis se, että meikkiin voi käyttää päivittäin 5+ tuotetta, mutta hiuksen täytyy saada muotoiltua ainoastaan yhdellä. Kampauksesta ja hiuslaadusta huolimatta jokainen meistä haluaa päästä helpolla.

Toki minäkin yritän laiskuuttani pärjätä mahdollisimman vähillä tuotteilla. Lakka on kyllä se ykköstuote mullakin, mutta laatu vaihtelee päivän mukaan. Pahimmillaan liian tuju lakka saattaa edesauttaa ohuiden tai kärsineiden hiusten katkeilua. Miten se lakka sitten valitaan? Lakat voisi jakaa kolmeen eri käyttötarkoitukseen: Hyvin kevyet lakat työstöön, keskivahvat lakat päivittäiseen käyttöön ja muotoiluun sekä vahvat lakat kiinnitettyihin kampauksiin ja erikoistilanteisiin. Lisäksi lakoilla on hieman eri ominaisuuksia, joilla yritetään kertoa osin myös pitävyyttä.


Esimerkiksi suomalaisen Simin DS-lakoissa on kolme ominasuutta, jolla yritetään helpottaa käyttäjän elämää. Ns. volyymilakassa pito ja kiilto ovat keskitasoa, kun taas volyymi saa täydet viisi pistettä. Tällä yritetään sanoa, että tukkaan saa tällä lakalla lähinnä karheutta eli työstettäessä tarvittavaa hallittavuutta.


Saman sarjan viimeistelylakka kertoo, että pitoa on paljon, karheutta tulee vähänlaisesti ja kiilto on taas huipussaan. On tietysti huomioitava, että eri merkkien pitoasteikot ovat erilaisia. Esimerkiksi suomalaisten merkkien kuten Sim, Cutrin ja KC, tuotteet on kehitetty suomalaiselle hiukselle. Suomalainen hius on eurooppalaista ohuempaa ja helpommin muovautuvampaa, näin ollen pitoa ei lähtökohtaisesti tarvita yhtä paljon kuin karheaan ja paksuun hiukseen.


Lakan tärkeimpänä ominaisuutena voi olla vaikkapa kiillon saaminen tukkaan. Toisaalta pitoa voidaan saada kerrostamalla lakkaa.


Jokaisella merkillä on tietysti omat tapansa kertoa lakan ominaisuuksista, omat pitoasteikkonsa. Perusjaon voisi kuitenkin sanoa olevan oikeastaan kaikilla sama.

Ns. työstölakat eli ne tosi kevyet on tarkoitettu siihen vaiheeseen kun kampausta rakennetaan ja pienimmätkin lentävät hiukset täytyy saada kuriin. Yleensä näissä pito on siis tosi kevyt ja lakan saa helposti harjattua pois hiuksesta. Ei jätä koppuratupsuja.

Kuva: Liisa Salonen, malli: Suvi L, Fashion unit
Esimerkiksi kuvassa olevien kiehkuroiden muodostaminen olisi melkein mahdotonta ilman työstölakkaa. Varsinainen kihara muodostetaan ensin raudan ja muotoilutuotteen kanssa, kevyen lakan kanssa kiharat silotetaan ja kiinnitys tapahtuu pinneillä. Lopuksi, kun kampaus on täysin valmis, lisätään pitävä lakka.


"Peruslakat" eli ei ihan ne vahvimmat, mutta ei myöskään ne kevyimmät. Tarkoitus on saada päivittäiset kevyemmät kampaukset toimimaan. Lakan pystyy harjaamaan helposti pois eikä lakalla ole tarkoituskaan saada kypärämäistä muovipintaa hiukseen. Joitain lakkoja (esim. Tigin Rockaholic Funtimes ja kuvan John Frieda Flexible Hold*) voi käyttää myös muotoilurautojen kanssa, sillä ne eivät pala hiukseen tai rautaan kiinni ja kuivuvat vähän normaalia hitaammin.


Sitten ne tujuimmat lakat, joilla saa halutessaan vaikka sen kypärän aikaiseksi. Nämä lakat on todellakin tarkoitettu siihen kun täytyy saada koko päivän kestävään, kiinnitettyyn kampaukseen se viimeinen silaus ja pito. Tällainen lakka laitetaan paikalleen vasta siinä vaiheessa kun joka ikinen suortuva on juuri siellä, missä sen halutaan olevankin.

Kuva: Liisa Salonen, malli: Janita B
Lakan valitseminen ei siis ole ihan sattumapeliä eikä yhden ja saman lakan tulisi korvata muita muotoilutuotteita. Kun halutaan ne kestävät kiharat kesän juhliin, niin tärkeintä on käyttää soveltuvia muotoilutuotteita ja tekniikoita, jotta kiharat pysyvät koko päivän. Pelkkä lakkaraasu ei siihen kykene.

*Sinivihreät John Frieda -lakat, sekä punainen Big Sexy Hair -lakka saatu.

2 kommenttia:

  1. Kiitos, tama oli kiva postaus eri lakkojen eroista ja kayttokohteista :) Haluasitko tehda postauksen myos tuosta kiharoiden pohjustamisesta, mitka olisi hyvia ja toimivia tuotteita ja miten ne kiharat oikein saa kestamaan, ilman etta ne on karheaa tonkkoa liiallisen hiuslakkakerroksen alla? :)

    VastaaPoista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...