sunnuntai 22. lokakuuta 2017

400 euron hiustenkuivaaja - is it worth it?

Fööni saatu

Kun ensimmäisen kerran kuulin 400 euron Dyson-föönistä, olin jopa vähän järkyttynyt. Olin maksanut omasta ammattitason kuivaajastani noin 150 euroa tukkuhinnalla. Se on ihan huippupeli, halvemmallakin koti- tai kampaamolaitteen toki saa. Mietin mitä niin ihmeellistä voi olla, että joku haluaisi maksaa kuivaajasta 400 euroa. Eräs kauneusbloggaaja hehkutti Dyson-fööniä maasta taivaisiin ja laittoi omalle ajalleen hinnan. Uudella föönillä hänen hiustensa kuivaamisesta säästyi runsaasti aikaa johonkin muuhun. Sillä laskukaavalla 400 euroa oli ihan hyvin perusteltu. Varsinkin siis jos kuivaajaa käyttää useita kertoja viikossa. Fööni jäi hautumaan ajatuksella varmaan ihan hyvä, mutta ei mulle.

Viime talven ja kevään näin ihan suunnattoman monta Dyson Supersonic -föönin mainosta. Aloin miettimään neljää sataa euroa tarkemmin.

Oma föönini on ammattituote. Mikäli fööniä myytäisiin kuluttajille, ei kampaajille, sen lopullinen hinta olisi varmaan lähellä 300 euroa. Mikäli Dyson on vähintään ammattilaatuinen, hinta alkaa olla ihan kohdallaan.

Dyson on tai ainakin mielletään pölynimurivalmistajaksi. Tämän voi ottaa kehuna tai sitten ei. Eihän pölynimureilla ja fööneillä nyt kovasti ole samaa, vaikka eri suuntaan kulkevan ilman kanssa ollaankin tekemisissä. Olen lähiaikoina kuunnellut tuttujen pölynimuriongelmia. Ne laitteet tuntuvat hajoavan suhteellisen nopeasti. Aloin laskemaan asioita. Oma pölynimurini on Dyson ja sille tuli kesällä seitsemän vuotta täyteen. Samassa seitsemän vuoden ajassa tuttuni ovat käyttäneet loppuun 1-3 pölynimuria. Tätä logiikkaa käyttäen Supersonic-föönikin varmaan kestää normaalikäytössä aikamoisen pitkään. Näin voisi ainakin olettaa, tietysti uudehkosta tuotteesta ei vielä kellään ole noin pitkää käyttökokemusta. Aika näyttää.

Olen silti joidenkin asioiden suhteen vähän skeptinen. Millä tahansa kaupanpäällisföönillä saa kyllä tukkansa kuivaksi. Olennaista on tietysti se kuinka miellyttävästi se tapahtuu. Moni fööni pöhöttää kyllä kovaäänisesti kuumaa ilmaa, mutta kuivaa hitaasti tai ennemmin jopa polttaa päätä kuin mitään muuta. Tuomioni on että kaikilla fööneillä voi kuivata, mutta oikea testi tuleekin sillä, voiko kuivaajalla myös muotoilla hiuksia.

Ei kai tarvitse sanoa, että lähdin innolla testaamaan Dysonin fööniä.
Supersonicissa on kolme puhallustehoa ja kolme erillistä lämpöasetusta, lisäksi kahvasta löytyy kylmäpuhalluspainike muotoilun viimeistelyyn. Piste Dysonille, mun kuivaajassani on kolme lämpötilaa + kylmäpuhallus, mutta vain kaksi puhallustehoa.

Dysonin mukana tulee kolme erilaista suulaketta. Ykkössuulake on tarkoitettu "peruskuivaukseen" eli ihan vain hiusten kuivaksi saamiseen ja esikuivaukseen. Kakkossuulake on lähes samanlainen ensimmäiseen verrattuna, mutta suuntaa ilmaa tiukemmin muotoiluvaiheessa.

Kolmas suulake on diffuusori eli lautasmainen kaktuksen sukulainen. Tämä voi olla vähän vieraampi tuttavuus. Ajatus on kuitenkin käyttää diffuusoria kiharahiusten kanssa, jolloin kiharat voivat kuivua omaan muotoonsa. Hiukset asetellaan "lautaselle" ja kuivataan hiukset latvasta aloittaen. Tästäkin piste Dysonille. Ammattifööneissä ei yleensä ole mukana tätä erikoislaitetta, vaan niihin myydään   one size fits all -tyyppisesti diffuusoreja lisätarvikkeena. Tuote jota ei ole tehty omalle laitteelle on harvemmin täysin istuva. Varmaan siksikin ne monesti jäävät myös käyttämättä.

Ekstrabonus Dysonille suuttimien kiinnityksestä. Monesti föönien suulakkeiden kiinnitys on niin tiukka, että sitä ei oikein halua lähteä kesken föönauksen vaihtamaan. Supersonicin suulakkeet kiinnittyvät magneetilla. Rehellisyyden nimissä on kyllä sanottava, että olen muutaman kerran onnistunut kolauttamaan föönin päähäni, jolloin magneetti on pettänyt ja suulake tipahtanut. Minun puolustuksekseni kerron kuitenkin, että ketään muuta en tällä kuivaajalla ole kolauttanut vaikka useampia tukkia on tällä muotoiltu!
Väitän kuitenkin, että ehdottomasti parasta Supersonicissa on ääni. Supersonic on reippaasti hiljaisempi kuin mikään aiemmin kokeilemani kuivaaja. Kotioloissa asialla nyt ei välttämättä ole väliä, mutta kampaamossa työskennellessä on kiva jos föönin läpi kuulee asiakkaan puheen ja asiakas kuulee minut. Ei ole tapahtunut aiemmin. Teen satunnaista hiuskeikkaa edelleen, vaikka en kampaamossa työskentelekään. Puhetta ei tarvitse föönauksen ajaksi lopettaa ollenkaan, vaan puhaltimen äänen läpikin pystyy puhumaan huutamatta. Toinen on tietysti se, että kotonakin kuivatessa fööni on aika lähellä korvia. On ihan hyvä ettei tarvitse kuunnella liian kovaa ääntä. Ei pidä ymmärtää väärin, kyllä Dysonkin ääntä pitää, mutta se on matalampi, hiljaisempi ja miellyttävämpi.

Ääni on itse asiassa jopa niin hiljainen, että saattaisin harkita kuivaavani hiukseni illalla myös hiljaisuuden jälkeen. Nukkuva kissakaan ei muuten välittänyt vieressä pöhöttävästä kuivaajasta.
Lisäplussan voi varmaan antaa föönin mukana tulevasta silikonialustasta? Tällaisenhan voisi askarrella vaikka itse vanhasta jooga- tai leivinmatosta, mutta tykkään siitä, että asiaa on ajateltu etukäteen. No mikä siinä nyt on niin ihmeellistä? Kun föönin asettaa alustan päälle, fööni ei noin vain liu'ukaan lattialle. Erityisesti ghd-raudalleni on käynyt niin, että vaikka kuinka olen asetellut, rauta on liukunut (tai ainakin yrittänyt kovasti) maahan. Sama kohtalo on vältetty fööneillä ainoastaan sen takia, että niillä on yleensä ollut oma teline, aina sitä ei kuitenkaan ole. Toisaalta en myöskään haluaisi ottaa sitä riskiä, että itse alan heitellä näin kallista laitetta.

Muotoilu föönissä on minusta oikeastaan jopa vähän ruma. Tai ainakin se vaatii reipasta totuttelua. Laite on kuitenkin kädessä oikein hyvä ja kevyt. Toisaalta kun mainitsin kolauttaneeni föönin omaan päähäni, niin on sitä tapahtunut aiemminkin. Perinteinen föönimalli on niin pitkä, että nokka on aina tiellä. Dysonissa taas tuota "nokkaa" ei ole ollenkaan, joten erityisesti omien hiusten föönaaminen on paljon helpompaa kuin perinteisellä mallilla.
No, mikä on lopputulos? Is it worth it? Fööni suoriutuu kuivauksesta erityisen hyvin ja muotoilusta vähintään yhtä hyvin kuin ammattiföönini ja annoin monta plussaa pienistä asioista. Yes, it's worth it. Kallishan laite on, se on selvä. Tällä varmasti täytetään jokaisen tarpeet, mutta kaikki eivät tätä tarvitse. Jos muutenkin kuivaat ja muotoilet hiuksiasi usein, anna mennä. Jos mieluummin ilmakuivaat ja fööniä käytät ehkä kenkien kuivaamiseen, Supersonic ei varmaan ole sinun juttusi. Tosin saatat aidosti innostua jos pääset kokeilemaan.

Oletko päässyt kokeilemaan Supersonicia?

4 kommenttia:

 1. Siis mä olen niiiiin rakastunut tähän, että -kuten blogiini tästä kirjoitinkin- en vaan voisi enää palata "tavisfööniin". :D

  t. Kissis

  kissis.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin! Itelle tuo hiljainen ääni on erityisen hyvä juttu. :)

   Poista
 2. Hinta on aika hyvä hidaste minun ja föönin välillä syntyvän rakkaustarinan välissä :D :D Tämä kyllä kiehtoo, mutta rehellisesti sanottuna en varmaan raaskisi tällaista summaa fööniin sijoittaa. Paitsi jos voitan lotossa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ymmärrän sua! Mut jos jotain oikeasti haluaa, niin ajan kanssa. Kuten sanoit, raha on vain hidaste. :)

   Poista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...