sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Tavaroiden vähentämisen autuus

Olen aiemminkin maininnut siitä, kuinka on ollut suorastaan hypnoottista katsoa declutter-videoita. Siis videoita, joissa ihmiset tyhjentävät kaappinsa kaikesta itselleen turhasta esim. ylimääräisestä kosmetiikasta tai vaatteista joita ei koe enää omakseen. Nyt olen päässyt asteen eteenpäin.

Kaikki kai lähti siitä kun piti pakata elämänsä matkalaukkuun ja muuttaa moneksi kuukaudeksi muualle. Siis minähän vihaan pakkaamista, mutta jotenkin onnistuin saamaan kaiken tarpeelliseksi ajattelemani mukaan. Muutaman mekon otin matkaan, jotka voin laskea täysin ylimääräisiksi = en käyttänyt niitä kertaakaan. Toki koin pientä ongelmaa toiseen suuntaan. En ollut pakannut talvitamineita, koska oletin että pärjään +20 asteessa kyllä niillä samoilla vaatteilla, millä pärjään Suomessakin syksyllä. Siitä ehkä toisen kerran. Muuten kuitenkin pakkasin tosi hyvin!

Paikan päällä en kokenut tarvitsevani (niitä talvivaatteita lukuun ottamatta) varsinaisesti mitään. Varsinainen capsule wardrobe! Tiesin kuitenkin jo lähtiessäni että saatan palatessani tarvita toisen matkalaukun jotta saan kaiken paikan päältä hankkimani kuljetettua Suomeen. Tiesin että haluan joitain paikallisia juttuja. Tuli muutama mutka matkaan. Jostain syystä kuvittelin, että jos ostan liput Finnairilta, niin saan ylimääräisen laukun heidän hinnastonsa mukaisesti. Ei, niin ei käynyt. Vaikka lippu oli Finnairin nimissä, matkan alkupätkän liikennöi Qantas ja hintaa tavaroille olisi tullut 280 dollaria jokaiselta alkavalta viideltä kilolta. Oli vähän mietittävä mikä on noin ison rahan arvoista.
Voi sitä tuskaa kun piti takaisin tullessa pakata elämänsä melkein puolen vuoden ajalta noin 30 kiloon ja mikä on sen arvoista, että haluaa mukanaan viedä. Jouduin lahjoittamaan ihan uskomattoman kasan tavaraa. Siitä se kai ihan oikeasti lähti. Mutta pahempaa oli luvassa. Kotona odotti muuttokuorma ja uuden kämpän hankinta. Kun kaikki kahden ihmisen tavarat on konmarimaisesti keskellä lattiaa - tai paremminkin täyttämässä koko vanhempiesi alakerran ja vähän enemmän, tulee tuska. Siitä se todellakin lähti. Teki mieli vain polttaa kaikki mitä omistaa.

Näiden kokemusten innoittamana olen myynyt aika paljon tavaraa, josta en koskaan olisi uskonut voivani luopua. Olen myynyt aarteitani ja tuntenut hyvää oloa siitä kuinka ne ovat palvelleet minua ja saavat nyt uuden kodin. Toisaalta olen saanut myytyä tavaraa, jotka ovat aiheuttaneet pahaa mieltä. Miten olisi esimerkiksi äärimmäisen kauniit city-kumpparit, joiden ajatteleminenkin saa unohtamaan niiden käytön. Siitäkös se paha mieli sitten iskeekin, noistakin maksoin sen ja sen verran enkä edes käytä niitä. Miksi ne olivat niin kamalat? Kumpparit olivat tosi kapealinjaiset, niissä oli aitoja nahkayksityiskohtia ja ne näyttivät lähestulkoon nahkasaappailta. Sellaiset joista unelmoi ja kuvittelee käyttävänsä niitä nyt ja aina. Ihan täydelliset siis, tavallaan ainakin. Kapeus joka niistä teki erityisen tyylikkäät kuitenkin aiheutti sen, että kenkiin muodostui aika mainio alipaine. Kenkien pois ottaminen oli siis vähintäänkin vaikeaa, jopa aika tuskallista. Ei olleet mitkään Hait, jotka vaan sujautetaan jalkaan ja pois. Nyt ne on poissa silmistä ja mielestä!

Kai se on sama kuin painonhallinnassa tai tupakoinnin lopettamisessa: kaikki pitää itse hoksata että voi edes miettiä muutosta. En tiedä tulenko koskaan omistamaan vain 30 vaatekappaletta tai olla keräämättä "ihan kiva" -juttuja, mutta haluan että seuraava muutto ei ole ahdistavaa ainakaan tavaramäärän takia.

Kiinnostaako decluttering?

2 kommenttia:

 1. Onpas Qantasilla hävyttömät hinnat:( En ole aiemmin kuullut, että tuollaisia hintoja kiskotaan.
  Mua kiinnostaa declutterin oikeastaan vain siinä vaiheessa, kun pitää muuttaa huushollia. Muuten olen aika kiintynyt tavaroihini, joita ei tosin ihan riesaksi saakka ole, koska pohjimmiltani tykkään aika tyhjästä tilasta. Tavaroille pitää vaan olla jokin oma paikka, jossa ne on poissa silmistä, mutta saatavilla tarvittaessa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hävyttömät hinnat lisäkiloille! Tosin olen kuullut että useimmilla yhtiöillä summat on tätä luokkaa, Finnair on jopa poikkeus.

   Se on kyllä ihan totta että kaikelle tavaralle pitää olla oma tilansa. Minussa on ehkä vähän sellaista hamsteria että kaikkea kivaa kertyy pikkuhiljaa kun on helppo kiintyä kaikkeen kivaan ja kauniiseen. Sun tilannehan kuulostaa oikein mainiolta! Ei liikaa tavaraa ja kaikki on sellaista jota tarvitsee ja josta tykkää, :)

   Poista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...