maanantai 9. elokuuta 2010

Miksi tytöt ja kengät ovat aina niin erottamattomia?

Vastausta kysymykseen ei kannata täältä etsiä, koska toistaiseksi etsin sitä itsekin. ;)

Muutamia vuosia sitten halusin vähintään joka toisen näkemäni kenkäparin, aika hyvä saalis niitä kerkesi kertyäkin. Kuinka paljon niitä ihan oikeasti käytin? Jos juuri nyt käännän päätäni oikealle, näen ainakin kolme paria kenkiä kaapin ulkopuolella; yhtä paria olen käyttänyt ehkä kolmesti, yhtä kerran ja kolmatta paria en muista käyttäneeni kertaakaan. Vai käytinköhän sitä kerran hampaita kiristellen ja totesin ettei niillä voi kävellä.

Näitäkin kaikkia vikaostoksia yhdistää halpa hinta tai halvempi hinta kuin vastaavanlaisessa alkuperäisessä. Ja kaikki nämä kolme paria jäivät käyttämättä, miksi? No katsos kun, ne ovat käyttömukavuudeltaan ihan karmeat. Halpojen, liukkaitten korkolappujen ja vääränlaisten pohjien ansiosta näillä lentää selälleen vaikka kävelisi soratiellä. Kengät ovat muutenkin varsin kolkot. Puhumattakaan siitä esteettisestä ongelmasta kun sen keinonahkaisen kengän potkaisee katukiveykseen.

Lukioaikana kävin äitini kanssa Madridissa, kuulemma sieltä kaupungista ei lähdetä ilman yhtäkään kenkäparia - pakko myöntää tuo todeksi. Paikallisen Stockmann-vastineen alehyllyltä löytyi ehkä maailman upeimmat kengät. Satiinipintaiset, kymmensenttisellä korolla varustetut kaunokaiset, hintaa kengillä kuitenkin oli reippaan alennuksen jälkeen vielä 74 euroa. En halunnut kuluttaa rahojani kenkiin, joita en varmaan tulisi käyttämään kuin kerran. Viimeisinä iltoina huokaisin äidilleni kuinka tekee pahaa jättää kengät hyllyyn ja äiti raahasi minut edes testaamaan kenkiä. Ne istuivat täydellisesti ja olivat paremmat kävellä kuin yhdetkään aiemmin omistamani korkokengät. Äiti osti ne minulle syntymäpäivälahjaksi. Ja arvatkaa mitä, olen käyttänyt noita kenkiä useammin kuin noita kolmea mainitsemaani paria yhteensä. Harvoin, mutta silti useammin.

Alelöytöjen kautta löysin "kalliimmat" tai ainakin sattumalta paremmat ja hinnakkaammat kengät ja paluuta niihin "halpoihin" ei ole ollut. Kun No Fashion Victims No Fashion Victims -blogissa haluttiin 250 euron kenkiä, tuli kommenttilaatikoihin monta minua hämmentävää kommenttia. Moni sanoi, että miksi pistäisit noin paljon rahaa yhtiin kenkiin kun voisit ostaa sillä rahalla vaikka viidet tai kuudet kengät.

Niinpä niin, ostaisinko mieluummin kaapintäytteeksi viidet kengät, joita jokaista käytän muutamia kertoja vai yhdet kengät joita käytän useasti (tai joista saa myymällä mahdollisesti paremman hinnan kuin niistä halpiskengistä). Ei se ole multa pois jos joku haluaa kenkiä itselleen haalia, ihmettelen vain ovatko kaikki nämä ihmiset miettineet kenkämääräänsä ja niiten käyttökertoja ikinä. Itse saatoin ostaa vuoden aikana viidet "halvat" n. 50-60euroa kappaleelta maksavat kengät ja käyttökertoja oli vain muutamia. Nykyään ostan yhdet tai kahdet laadukkaammat kengät ja pärjään niillä. Tässä kohtaa joku voisi sanoa, että ei halua ostaa vain tylsiä kenkiä ja halpoja saa vaikka joka värissä. Mun kenkävarastoistani löytyy monia pareja kenkiä ja niitä tylsiä mustia löytyy vain muutamat. Vaihtelua tulee jo siitäkin etteivät ne edellisvuosienkaan kengät ole käyttökelvottomia eikä edes käytetyn näköisiä, vaikka käyttökertoja saattaa olla satoja!

En missään nimessä sano etteikö halvalla voisi saada hyvää ja kalliilla huonoa, mutta se kuuluisa maalaisjärkikin sanoo, että halvalla harvoin tehdään parasta ja erityisen kestävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...