keskiviikko 18. elokuuta 2010

Piheilijän muttovinkkejä

Se on varmaan tullut jo selväksi että olen aika pihi ja pihi olen aina kun vain on syytä. Muutossa on yllättävän paljon kuluja ja muitakin ärsytyksen aiheita kuin se rahanmeno, joten jaan muutaman oman hyväksi havaitun konstin. Omat muutot on tavaran vähyyden ja järkevien ratkaisujen takia pystytty tekemään normaalilla henkilöautolla. Toki muutto saman kaupungin sisällä yleensä onnistuu vaikka henkilöautolla, mutta pidemmät matkat saattavat olla hankalia, mutta aina niistä on tavalla tai toisella selvitty. :)

1) Tämä ei varsinaisesti ole neuvo muuttajalle, mutta jos sängyn osto on edessä niin kehotan harkitsemaan mallia, jonka pystyy purkamaan osiin. Runkopatjan kuljettaminen muutossa on aina vähän ongelma, koska pelkästään sitä varten tarvitaan yleensä joku isompi auto. Oma sänkyni on alunperin leveä parvisänky, johon on tehty matalat jalat. Koska pohja on kasa lautaa ja kaiken saa osiin, saa sängyn siirrettyä vaikka henkilöautolla tai suksiboksissa katolla. Patja tietysti on asia erikseen, mutta on epäilemättä helpompi saada kulkemaan kuin kokonainen sänky. Bonuksena täytyy vielä mainita että tällaisen sängyn (osien) siirtämiseen ei käytännössä tarvita kuin yksi henkilö, kuinka monta tarvitset oman sänkysi kuljettamiseen.
(Bonus nro 2: Jos ostovaiheessa voit saada käyttöösi jonkinlaisen auton, vaikka maksaisit vaivanpalkkaa ja bensarahaa, saatat säästä monia kymppejä, koska et joudu maksamaan liikkeelle sängyn kotiinkuljetuksesta.)

2) Muuttolaatikot. Siis mitkä? Ne muoviset tai pahviset laatikot, jotka täytyy haalia, vuokrata tai ostaa(?!) jostain. Ne joista ei kuitenkaan saa ikinä järkevästi kiinni ja pohjakin meinaa pahvilaakoista hajota. Toki on niitä asioita, jotka mieluummin pakkaa laatikkoon turvaan, mutta esimerkiksi vaatteeita ja kodin tekstiilejä ei ehkä kannata survoa laatikoihin, ne voi laittaa vaikka tyhjiin pehmeisiin matkalaukkuihin tai jätesäkkeihin jos ei muuta. Koska vaatteet on pakattu pussukoihin, voi niitä pussukoita helpommin tunkea tyhjiin koloihin autossa kuin laatikoita.

3) Jos nyt kuitenkin tarvitset ja otat sen pakun, kannattaa tarkastaa vuokrausehdot kuten milloin auton voi hakea ja milloin se täytyy palauttaa. Kannattaa huomata että pitkissä muutoissa saatat joutua maksamaan esimerkiksi kaikista yli 100 kilometrin menevistä kilometreistä tai toisesta kuljettajasta. Esimerkiksi toisesta kuljettajasta saattaa joutua maksamaan n. 40 euroa lisää!
Yksi suosikeistani lisämaksuissa on nuoren kuljettajan lisä, jos olet alle 25-vuotias voi hintaa tulla lisäkilometrien ja kuljettajamaksujen lisäksi vielä iästäsi.

4) Viimeisenä muuttovinkkinä mulla on ennen muuttoa tapahtuva tavaroiden vähentäminen. Kannattaa katsoa kaikki paperit, laatikot, kaapit ja muut läpi ja heittää ylimääräiset roskat pois. Ihan oikeasti olen kannellut kavereideni muuttolaatikoissa kaikenlaista roskaa, jota omistajakin ajatteleen roskana, mutta aina ajattelee pistävänsä sellaiset asiat pois ennen kun laittaa tavaransa kaappeihin. Ja tätä jatketaan yleensä vielä seuraavissakin muutoissa. Näitä yleensä löytyy myös yllättävän paljon. Kehotan myös katsomaan kaikki niihin laatikoihin ja säkkeihin pakattavat tavarat ja miettimään tarvitsetko ja haluatko säästää kaiken mahdollisen. Esimerkiksi käyttämättömäksi jääneet vaatteet ja kengät vievät yllättävän paljon tilaa. Tällaiset asiat voi vaikka myydä tai lahjoittaa eteenpäin. Ei myöskään kannata ajatella asioista, että tämä on vain yksi DVD tai nämähän ovat vain yhdet kengät. Yksikin poistettu tavara on yksi poistettu tavara. Lopulta näistä yksittäisistä asioista muodostuu aika iso kasa.

5) Muista pitää taukojakin välillä. Siinä vaiheessa kun alkaa hermostuttaa, istu alas ja hengähdä hetki. Autokoulunopettajanikin sanoi taannoin että kun pitää liikaa kiirettä, tekee virheitä ja lopulta aikaa menee enemmän (tässä oli kai kyse mäkilähdöstä ja liiasta hätäilystä takana olevien autojen takia, mutta pätee oikeastaan mihin tahansa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...