sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Kaloriton ja luonnollinen kauneusjuoma

Kesällä 2015 järjestimme pienellä kauneusbloggaajaporukalla miitin Jyväskylässä, vanha juttu. Teille uutta on ehkä se, että meille lopulta tarjottiin useampaa upeaa paikkaa jutun järjestämiseen. Valittiin luonnollisesti vain yksi, joka parhaiten koonsa puolesta sopi meidän laumalle. Totesin kuitenkin itselleni, että haluaisin kirjoittaa niistä muistakin Jyväskylän helmistä. Sitä en saanut aikaiseksi, mutta nyt asia etenee puolivahingossa. Ihana Teeleidi kutsui jyväskyläläisiä bloggaajia tutustumaan teehuoneeseensa, otin kutsun ilolla vastaan.
En juo kahvia. En kykene, perusmaku vaan on niin hirveän tympeä! Tee on aina ollut tavallaan pakollinen paha, kun ei muitakaan vaihtoehtoja ole ja vihreä tee on ollut karmea kokemus. Lämmintä nurmikon makuista nestettä, ei kiitos.

Tuona samaisena kesänä 2015 päädyin Teeleidin teenmaisteluun ja maailma muuttui. Tee maistui joltakin, mutta se joku ei ollutkaan mansikkaesanssi tai nurmikko. Minusta tuli teeihminen. Enää ei pala kieli ja peruskahvilankin bulkkitee maistuu astetta paremmalta. Teen taika löytyy oikeasta haudutuslämpötilasta. Kun teepussin kyljessä lukee haudutuslämpötilaksi 100 astetta, tottakai sen hauduttaa siinä lämpötilassa. Kuitenkin vaikkapa se vihreän teen tympeä maku johtuu siitä, että lehti "palaa" noin kovassa lämpötilassa, kun sen oikea haudustulämpötila on yleensä reilusti alle 80 astetta. Ei siitä sen enempää, kokeilkaa joskus asiantuntevasti haudutettua teetä. Se voi mullistaa jonkun muunkin maailman!

Tee on kuulemma myös aikamoista kauneusjuomaa antioksidantteineen eikä siinä ole ylimääräistä energiaa, niin kuin monessa vaihtoehdossa, jota tarjotaan kahvia tai teetä juomattomalle. Oikeastaan kun teehen pääsee käsiksi, sen terveellisyys on sivuseikka. Parhaimmillaan tee on niin hyvänmakuista, että vaikkapa toffeeseen vivahtava maustamaton tee saa makeanhimonkin katoamaan tai niin raikas, että janokin katoaa.
Teeleidi on tunnelmaltaan varsin lempeä, kotoisa ja kaikessa yksinkertaisuudessaan tunnelmallinen. On helppo unohtua Teeleidiin ja havahtua siihen, että on juonut litroittain teetä ja huomaa istuneensa paikallaan useamman tunnin. Toisaalta paikan päällä on muun muassa kirjoja jos ei omat sattuneet mukaan. Suosikkini on Kanna itsesi kauniisti, joka sisältää ohjeita ja mainoksia naisille 1900-luvun alkupuolelta. Osa ohjeista on vanhanaikaisuudessaan jo melkein absurdeja ja ehkä siksi hauskoja, osa puolestaan sisältää ihan nykyihmisellekin sopivaa sisältöä. Tai siis ainakin tarina siitä, että ei saisi ostaa kauniita kenkiä kun tarvitaan käytännöllisiä kenkiä olisi varmaan ihan oikea ohje myös tässä ajassa.Oletko löytänyt teen?

Teeleidi löytyy Jyväskylän Lutakosta osoitteesta Schaumanin puistotie 2.

10 kommenttia:

 1. Olen vankkumaton kahvinjuoja, mutta nyt olen löytänyt yhden hyvän teen, jota juon mielelläni, Clipperin luomu lakritsatee. Aion seuraavaksi testata muitakin Clipperin teelaatuja. Ehkä käännän kelkkani;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Clipperin lakritsatee on tosi jännä! Ehkä sieltä löytyy muitakin sopivia makuja. :)

   Poista
 2. Itsehän hankin parisen vuotta sitten uuden vedenkeittimen säätömahdollisuuksilla nimenomaan teen vuoksi :D Nykyään todella harvoin tulee vedenkeittimellä vesi kiehuvaksi keitettyä eli tuo oli itselleni enemmän kuin nappihankinta. :)
  (Itseasiassa tuosta vedenkeittimestä olen blogiinkin kirjoitellut: https://blingershimmer.blogspot.fi/2015/10/kannattaako-vedenkeittimeen-satsata.html)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tollainen haavelistalla! En vaan just nyt halua pistää paljon rahaa vedenkeittimeen, mutta ehkä minäkin jonain päivänä. :)

   Poista
 3. Olen elämäni aikana juonut vain yhden kupillisen kahvia, eikä musta kahvinjuojaa sais tekemälläkään. Tee sen sijaan on parasta, vaikka senkin suhteen oon hieman rajoittunut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Minä en mustasta teestä niin paljon välitä, mutta tuo vihreä ja valkoinen on mun juttu. Kummatkin niin kaukana kahvista kuin vaan mahdollista. :D

   Poista
 4. Aika kauan on tullut teetä juotua. Onkohan hyvän ihoni salisuus ollut tee. Nythän iho alkaa rypistyäkkin yli 60 vuoden jälkeen.😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se japanilaistenkin pitkä ikä tulee teestä! ;)

   Poista
 5. Lähes päivittäin tulee käytyä Teeleidissä teellä ja talon sämpylällä. Oma sosikkini on Ruusu- Puerh <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne sämpylätkin on kyllä ihania! Puerh ei ole voimakkaalla maullaan ollut vielä mun juttu, mutta tuolla tapahtumassa pääsin kokeilemaan myös appelsiinilla maustettua puerhia, se oli itse asiassa aika lempeä maultaan.

   Poista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...