sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Mitäpä jos ostaisit vähemmän?


En tuomitse, en arvostele, ihmettelen.

Eräällä kauneus- ja tyylifoorumilla verrattiin Suomesta ja ulkomailta tuotteiden ostamista. Moni sanoi suomalaisten hintojen olevan niin kalliita, että on pakko ostaa sieltä mistä saa halvimmalla. Ero voi toki olla suurikin, mutta moni sanoi suosivansa ulkomaisia nettikauppoja suomalaisten sijaan vaikka hintaero olisikin vaikka vain viisi euroa. Useat vetosivat opiskelijastatukseen. Samaan aikaan lukuisissa kuvissa esiteltiin isoja meikkikokoelmia.

Kun puhutaan pakosta ostaa halvemmalla, mietitäänkö samalla kuinka tarpeellisia nuo asiat ovat? Minä olen hamsteri. Minusta on mielenkiintoista kokeilla uusia tuotteita, ihailla kauniita kenkiä ja jopa itse ostaminen on joskus tuonut iloa. Olen ollut tunneshoppailija.

On helppo ostaa uusi nätti huulipuna, sädehtivä kynsilakka tai vaikka hyvältä kuulostava hoitoaine, mutta mitä sitten? Tuotteita löytyy jo monen kotoa niin paljon, että loppujen lopuksi jotain jää käyttämättä - pahimmillaan kosmetiikkakin pilantuu nopeasti. Monen kosmetiikkavarastot oikein pursuavat, enkä ole mikään poikkeus! Laatikossa homehtunut meikkituote tai koostumustaan muuttava hoitoaine tulee lopulta aika kalliiksi kun sen tuotepaljouden keskellä unohtaa.



Viime talvena löysin vlogit. En muista mitä kautta päädyin katsomaan Christine Kobzeffin declutter-videoita. Hän siis hyvin avoimesti vähentää omaa tavaramääräänsä ja lahjoittaa niitä eteenpäin enemmän tarvitseville. Sain jotain kummallista iloa katsoessani tavaran vähenemistä ja ryhdyin itse samaan. Oma vähennysprojektini ei ole ollut ihan niin raju kuin Christinellä, mutta nuo videot saivat jotkit aivosolut keskustelemaan.

Myös KonMari-kirja oli aidosti mielenkiintoista luettavaa. En voi sanoa imeneeni kaikkia KonMarin oppeja, mutta suurin opetus oli kuitenkin se, että jokaiselle tavararyhmälle täytyy olla yksi oma paikkansa, jotta ne pysyisivät järjestyksessä. KonMari on saanut myös äitini ajattelemaan ja vähentämään turhaa.

Vähentäminen on tietysti vain tapa "siirtää vahinkoa eteenpäin", mutta jos se auttaa ajattelemaan, niin se on loistava lähtökohta. Kun jouduin heittämään vanhentunutta kosmetiikkaa roskiin, harkitsemattomia vaateostoksia vaatekeräykseen ja tili oli tyhjä jatkuvasta ostamisesta, tajusin kuinka ostoksia kannattaa aidosti miettiä etukäteen. Se mikä jää kauppaan, on jo säästetty.
Muistatteko itsenäisyyspäin kohun Touko Aallon kengistä?

Moni tuohtui siitä kuinka mies oli laittanut nelinumeroisen summan kenkiin. Onhan se yksiselitteisesti paljon rahaa, mutta Aalto ostikin itselleen elämänkumppanit. Mieti kuinka monesti olet ostanut edulliset kengät, joita on lopulta tullut käytettyä kerran tai pari, ajattele kuinka monta epäsopivaa vaatetta olet antanut eteenpäin ja laita noiden kaikkien hutiostosten ostohinnat yhteen. Et ehkä ole laskenut, mutta ajattelemattomista pikkuostoksista tulee hyvin nopeasti yllättävän iso loppusumma.

4 kommenttia:

  1. Toi on niin totta. Mulla on ennen kuulunu hamstraus -osioon mm. laukut. Kun Jyväskylästä muutin tänne pääkaupunkiseudulle, pakkasin mukaan 27 käsilaukkua. Siihen vielä muut kassit mukaan niin luku nousee. Nykyään käytän laukut lähes puhki ennen kuin raaskin ostaa uutta. Kosmetiikka on edelleen sellainen että ostan koska kaikilla muillakin on. Tosin nykyinen rahatilanne onneks estää senkin :D Mutta en juurikaan tilaile netistä ja näin yrittäjänä yritän mahdollisimman paljon omalta osaltani tukea suomalaisia pienyrittäjiä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parturi-kampaajan opintoihin liittyvissä työharjoittelussa jotenkin tajusin kuinka tärkeää on on tukea aina vähän pienempää kuin sitä isoa ketjua. Karkea, mutta ihan tosimaailman vastakkainasettelu. Ketjuliike voi pääsääntöisesti tehdä vaikka tappiota paljon pidempään kuin yksittäinen yrittäjä. Ehkä se ei ole ihan kaukaa haettua, että tuotteissa pitäisi panostaa laatuun ja muuten pistää rahansa aineettomiin juttuihin, elämyksiin ja palveluihin.

      Poista
  2. Erinomainen postaus! Mielelläni ostan kauneudenhoitopalveluita pienyrittäjältä, siis naisyrittäjiltä juuri hyvän ja yksilöllisen palvelun takia. Käytän rahani ennemmin kosmetologikäyntiin kuin ostan jonkun ylihintaisen luomiväripaletin.

    VastaaPoista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...