sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Mitä tapahtuu kaikelle silikonille? - Ei se hyvis oleHetki sitten mietin ääneen, mitä silikoni on muoviin verrattuna ja miten se käyttäytyy esim. vesistöissä. Vastauksia en osannut antaa, mutta ääneen ihmettely vei eteenpäin!

Vähän sen jälkeen Ostolakossa-blogissa puhuttiin siitä, ettei silikoni ole kosmetiikassa sellainen välteltävä pahis, joksi se monesti haukutaan. Olen ihan samaa mieltä siitä, että aineella on  aikansa ja paikkansa - erityisesti hiustuotteissa. Sen sijaan postauksen kommenteista sain lukijani vinkkaamana vähän lisätietoa silikonista ja sen asemasta maailmassa. Parhainta tekstiä löytyi jopa suomeksi esimerkiksi kemiantekniikan diplomi-insinööriltä Anja Nysténiltä!

Silikonin ympäristövaikutusten puolelta näyttää ainakin osittain siltä kun olin arvioinutkin. Ennen pitkää viemäristä huuhdottu silikonishampoo, kosteusvoide tai meikkivoide päätyy vesistöihin ja lopulta omalle lautaselle. Vähän tarkempaa lisäluettavaa löytyy mm. täältä:Anja Nystén summaa minusta hienosti sen, mitä ajattelen aiheesta:
"Ei pidä tehdä myrkyttömistä aineista myrkkyjä - niitä riittää muutenkin. Sen sijaan aina voi pohtia, mitkä aineet ovat oikeasti tarpeellisia ja mitkä eivät." 

Erityisesti kehotan miettimään sitä, missä tuotteissa silikonia haluaa käyttää ja missä määrin. Onko esimerkiksi sen shampoon tarkoituksenmukaista sisältää silottavaa silikonia, joka parhaimmillaan saa hiukset näyttämään likaisilta? Tarvitaanko kosteusvoiteessa silikonia muodostamaan iholle kalvoa, joka täytyy kuitenkin pestä pois?

Huh, maailmassa on aina paljon ongelmia eikä kaikkeen voi vastata edes tyydyttävästi. Eikö kuitenkin maailman parantaminen lähde niistä pienistä jutuista?

6 kommenttia:

 1. Mun mielestä paljon silikoonia sisältävät kasvovoiteet ovat epämiellyttäviä käyttää. Yritän parhaani mukaan välttää sellaisia voiteita, mutta ikävä kyllä se ei aina ole mahdollista, mutta onneksi vaihtoehtoja on aina vaan enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mustakin! Onneksi tosiaan on enemmän ja enemmän vaihtoehtoja. :)

   Poista
 2. Hyvä, kun herättelit ihmisiä ajattelemaan asiaa. Silikonit eivät ole ainoita muoveja, kosmetiikassa on myös polymeereja, nylonia etc.

  Täältä löytää kansalaisadressin mikromuovien käyttöä vastaan, kävin juuri allekirjoittamassa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2986

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisin tällaista herättelyä vielä vähän isomminkin! Ja oot ihan oikeassa, on kaikenlaisia muoveja ja siinä mielessä ehkä taistelu yhtä asiaa vastaan on turhaa. Jostain täytyy kuitenkin aloittaa.

   Hyvä kansalaisaloite, täytyy kirjoittaa! Yhdysvalloissa ja Briteissähän nämä on jo kielletty, joten ehkä on toivoa myös vaikkapa koko Euroopan kattavasta kiellosta. :)

   Poista
 3. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta. Tällaisia aiheita pitäisi nostaa enemmänkin esille!

  VastaaPoista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...