sunnuntai 10. elokuuta 2014

Eroon asioiden haluamisesta


Olen tässä blogissa aika moneen otteeseen puhunut rahasta tai sen kuluttamisesta. Ihan ensimmäinen kirjoituksenikin käsitteli rahaa ja jopa melkein pakonomaista ostamista. En muista milloin ensimmäisen kerran luin esimerkiksi tyyli- tai lifestyleblogeja, mutta tiedän, että niiden lukeminen on saanut minut kuluttamaan enemmän. Halusin sitä tai en. Haluaisin uskoa olevani immuuni kaikelle mainostamiselle ja päättäisin täysin itse mitä ostan, mutta en tietenkään ole. Ei sitä nyt yksinkertaisesti halua myöntää. Enkä ihan oikeasti usko, että tämä on vaikuttanut vain minuun. Tiedostan toki itse kirjoittavani blogia, joka osaltaan ehkä kannustaa ostamaan, mutta olen silti sitä mieltä, että en kuitenkaan voi varsinaisesti syyttää blogeja. Houkutuksia on joka tapauksessa kaikkialla ja niitä on osattava oikeissa kohdissa vastustaa.

Minulle nettikauppojen selailu on ollut ajanvietettä, kohteet vain ovat kausittain muuttuneet. Jossain vaiheessa alkoi ahdistaa. Ahdistus tuli monesta asiasta. Siihen vaikutti muun muassa se, että rahat alkoivat kulua ostoksiin, postinkantaja virnuili kiikuttaessaan ovelleni ehkä viikon viidettä pakettia tai vaikka se, että ei ollutkaan tehnyt vapaa-ajallaan mitään muistettavaa - nettikauppojen selaamista ei voi ajatella ainakaan kehittävänä tekemisenä eikä edes rentoutumisena jos se johtaa jonkinlaiseen tuskastumiseen.


Keväällä luin Helsingin Sanomien tiedeartikkelin addiktioista ja vähän äärimmäisestä esimerkeistä huolimatta jutussa tuntui olevan järkeä ja asia tuntui tutulta. Olin nimittäin aiemmin kavereideni kanssa aloittanut jonkinlaisen kuntokuurin ja koska vapaa-aikaani tuli jotain muuta sisältöä, en edes ollut kiinnostunut nettikaupoista tai ostamisesta. Tuntui paremmalta lähteä salille kuin istua koneella tekemässä ei mitään.

Toki olen tehnyt töitä asian eteen aiemminkin ja sitä on asian suhteen luvassa jatkossakin. Halusin kuitenkin jakaa muutaman ajatuksen, joista on ollut aika paljon hyötyä ostamisen hillitsemisessä.

Poista kaikki uutiskirjetilaukset
Jos asia tuntuu vaikealta niin kannattaa miettiä miksi tilaa uutiskirjeitä. Alekoodien ja tarjousten takia?
Kun saat uutiskirjeen (sisälsipä se trenditietoutta tai alekoodeja) lähdetkö helposti selaamaan kirjeen lähettäjän nettikauppaa? Moni meistä ostaa jotain sanalla sanoen tarpeetonta, koska sen saa alennuksella tai löytää selailulla jonkin uuden mielenkiinnon kohteen tai vaikkapa laukun, jota on "halunnut jo ikuisuuden", niin kuin blogimaailmassa näköjään moni muukin. Olen huomannut, että silloin kun jotain tarvitsee niin niitä alekoodeja löytyy tosi usein ihan vaan googlettamalla.

Poista korttisi verkkokaupoista ja PayPalista
Kuinka usein on oikeasti niin kiire ettei kerkeäisi kortin tietoja naputella tilaushetkellä?
Mulle ainakin valmiiksi käytössä oleva kortti on huono juttu, koska sitä on liian helppo käyttää. Kortin tietoja naputtelemalla tulee ostostaan myös miettineeksi vähän pidemmälle ja jos korttitietojen kirjoittaminen tuntuu työläältä niin on hyvä miettiä onko ostoskaan sen arvoista.

Lakkaa selailemasta verkkokauppoja muuten vaan
Suosittelen myös miettimään miksi luet tiettyjä blogeja. Olen itse vähentänyt mielenkiinnon puutteesta tietynlaisten blogien lukemista ja olen keksinyt paljon vähemmän tuikitarpeellisia pakko saada -tuotteita. Samalla olen voinut keskittyä paremmin niihin blogeihin, joista olen oikeasti kiinnostunut.

Mieti ostoksiasi yön yli
Usein hetken miettimällä tajuaa, ettei jotain tarvitse ihan oikeasti ja rahat jää muuhun käyttöön
jos tuote on loppunut yön aikana voit miettiä omia fiiliksiäsi. Yleensä voi ajatella, että kohtalo puuttui peliin. ;)


Tutki omia varastojasi
Minulla ainakin on esimerkiksi kosmetiikkavarastoissa uskomattomia määriä tavaraa, jotka kannattaa käyttää pois ihan jo siksi, että eivät pilaantuisi. Kannattaa luonnollisesti käydä läpi myös vaatteet ja kengät ja vie kirpparille tai keräykseen ne, joita ei enää käytä tai jotka tuntuvat tyyliltään jo kaukaiselta.

Laatu ennen määrää
Opettele tuntemaan itsellesi sopivat ja sinulle sopiva laatu esimerkiksi vatteissa. Kun tietää mitä arvostaa ei tavaraa kasaannu niin helposti ja rahaakin säästyy jättäessä pilaantuvan kosmetiikan tai väriltään ihanan, mutta täysin epäsopivan vaatteen kauppaan. Haluan myös painottaa, että kallis merkkivaate ei aina ole laadukas ja edullinen halpahallivaate ei välttämättä ole kertakäyttöinen. Myöskään materiaaali (esim. puuvilla, kashmir) ei suoraan sano sitä, että tuote olisi laadukas. Kirpparit on aika loistavia paikkoja bongata laadukkaita tuotteita tai merkkejä. Käytetty vaate on kuitenkin käytetty. Silti en kuitenkaan usko, että minun vaatteista näkisi, että ne on ostettu käyttynä, koska ne ovat aidosti laadukkaita. Minulle laatu on sitä, että vaikkapa vaatteet näyttävät hyvältä, melkein uusilta vielä vuosien käytön jälkeen. Olen muutamia vuosia sitten ostanut talvitakin ja jokaisena kolmena käyttötalvena olen samoilta ihmisiltä kuullut kysymyksen onko takkini uusi.

Opettele jättämään asioita hyllyyn
Tämä on toki sukua yön yli miettimiselle, mutta joidenkin tuotteiden kohdalla voi nopeasti päättää, että tämä jää jollekin muulle ostettavaksi. Kun päätöksen on tehnyt ei asiaa välttämättä edes myöhemmin muista.

Tuntuuko yhtään tutulta? Onko muita vinkkejä?

8 kommenttia:

 1. No tuntuu tutulta, mutta ei ole vinkkejä :D. Mun pitäis varmaan lopettaa koko bloggaaminen ja blogien seuraaminen, mutta en halua..

  Laitan kosmeostokset ylös ja lasken summan kuukausittain yhteen. Joka kerta se nostattaa hiuksia, muttei juuri hillitse. Kun on huomannut, että rahat riittää tuosta hurjasta summasta huolimatta muuhunkin ihan vaivatta, niin sillä ei ole vaikutusta.

  Tämän elokuun ajattelin nyt tosin piitkästä aikaa olla ostamatta mitään, siihen vaikutti oikeastaan eniten se Ilonan miitistä saatu hurja määrä kosmetiikkaa ja Saksan matkan ostelut. Aattelin pitää kirjaa himotuksista ja katsoa sitten kuun lopussa, että vieläkö tekee mieli ostaa ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mullakaan ole halua lopettaa blogien lukemista tai montakaan muuta asiaa, joista saisin noita uusia houkutuksia. Vähentäminen mulle itselleni tosin tapahtui luonnollisesti ja vahingossa kun tajusi, ettei tietyt blogit vaan enää kiinnosta.

   Oon muuten ite tehny myös tollasia listoja himotuksista ja harkinta-ajan jälkeen suurin osa on karsiutunut pois syystä tai toisesta. Kunhan vaan on malttanut odottaa sen itse määräämänsä ajan loppuun.

   Poista
 2. Loistava kirjoitus! :) En tiedä mitä on tapahtunut, mutta mä haluan nykyään paljon vähemmän kuin ennen. En tiedä onko pysyvä muutos, mutta ihan hyvä. Tänä kesänä ostin yhden ainoan luomiväripaletin aleista, ja vaatteista olen ostanut vain pari pakollista maksimekkoa, kun kasvavan vatsan kanssa ei enää mikään mennyt päälle. Tuntuu oikeastaan aika hyvältä. :) Tosin tästäkään huolimatta rahatilanne ei ole yhtään normaalia parempi, eli täytyy vaan miettiä mistä ihmeestä olen yleensä ne shoppailurahat saanut?! :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Sullahan on mennyt kesä mukavan vähällä! Se on kyllä mukava fiilis ainakin tällaiselle himoshoppaajalle kun ei olekaan ostanut (juuri) mitään. Mulla osteluista säästyneet rahat tätä nykyä menee säästötilille ja käyttötili saattaa sitten näyttää niin pientä summaa, että pitää vähän kitkuttaa ennen palkkaa. Täytyis vissiin tehdä vähän tarkempi budjetti ja parempi kirjanpito. :D

   Poista
 3. Mulla on nyt ollut kuukausi sellaista aikaa, kun ei ole tehnyt mieli ostaa kosmetiikkaa. Siis aivan käsittämättömän pitkä aika mulle! Syynä on ollut selkeästi osittain se, että olen ollut lomalla, eikä ole ollut stressiä, johon olisi lohduksi ollut pakko shoppailla. Toinen syy on ollut miittien massiiviset goodie bagit, eli sama kuin hellinillä. Kolmanneksi mua ei ole vain kiinnostanut meikkaaminen, joten ei ole tullut turhia "tarpeitakaan". Ihan hullua, mutta lähes pitkin hampain varasin tavaraa MACin parista uudesta kokoelmasta, koska ennakoin olevani pettynyt, ellen saa mitään niistä ihanista pakkauksista. Holtiton kosmetiikkanarkkari minussa siis pysyy ja tiukasti, vaikka en viime aikoina ole shoppaillutkaan. Mutta vaikka nyt tilailinkin juttuja, on ollut ilahduttavaa huomata, etten nyt ainakaan kuukauteen ole ostellut kauheasti :)
  Minunkin pitäisi lopettaa blogien lukeminen ja bloggaaminen, että saisin ostelun loppumaan. Mutta ei, en halua sitä. Tämä on liian tärkeää minulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mutta toihan on hienoa! On myös hienoa, että tiedostat milloin shoppaat. Kyllä mullekin kosmetiikkablogit on sisällöltään ja ihmisiltään sellaisia, että en halua missään tapauksessa lopettaa niiden lukemista. Lähinnä kai yritän oppia omaa mieltäni ja shoppailuhalujani tarkemmin, jotta kykenisin niitä lukemaan. :)

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus! Koen välillä ongelmalliseksi minun "pakko saada" - haluamiseni, ja uutuuksien odottelun. Mutta olen ollut samanlainen ihan pikkulapsenakin, kun oli kyse leluista. Osaan jo paremmin jättää ostamatta tavaroita. Huteja tulee enimmäkseen halpistuotteista ja alennusmyynneistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Halpis- ja alennustuotteissa taitaa kaikille tulla huteja silloin tällöin. On niin helppo ostaa muutamilla euroilla jotain ja tajuta myöhemmin, että niistä tulee yhdessä iso summa ja tuotteet on ehkä täysin harkitsemattomia ja pahimmillaan jää käyttämättä.

   Poista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...