sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Silikonilla hampaat puhtaaksi? - Tuomio

Toukokuussa esittelin uudenlaisen hammasharjan, Foreo Issan, jonka sain testiin eleveniltä. Nyt on varmaan tuomion aika.


Aloitetaan sillä, että kun puhutaan slowfoodista, downshiftaamisesta ja kaikenlaisesta hidastamisesta, niin tää on varmaan jotain siihen maailmankuvaan sopivaa. Perinteinen sähköhammasharja surruuttelee niin nopeaa vauhtia, että se suositeltu kahden minuutin harjaus tuntuu pitkältä ajalta. Nopean harjan takia tuntuu kuin harjaus olisi valmis jo puolessa minuutissa. Issa on vähän toista maata. Rauhallinen surina saa pesemään hampaita sellaisella tahdilla, että se kahden minuutin aikaraja tuntuu lyhyeltä! Tykkään tästä ominaisuudesta.

Mennään suoraan siihen väitteeseen, että tämän pitäisi valkaista hampaita. Olin tosi skeptinen asian suhteen ja totesin, niin niin, mitään valkaise. Viikon käytön jälkeen kuitenkin koin aikamoisen yllätyksen kun tajusin, että mun hampaani näyttivät oikeasti vähän valkoisemmilta. Saattoihan se olla vaan mun mieleni temppuja tai mitälie, mutta olin huomaavinani oikean eron vaikka en mitään odottanutkaan.

Seuraavaksi harjaspäät ja se varsinainen testi:

Sain testipaketissani mukana silikonisen peruspään (kuvassa alin) sekän aikuisten mallisen hybridipään. Kuvassa vertailun vuoksi myös perinteisen näköinen ja kokoinen hammasharja sekä ostamani lasten koko hybridipäästä. Päät muuten toimivat näiden kahden laitteen kanssa ristiin. Pienemmät, lapsille suunnatut päät käyvät siis myös täysikokoiseen Issaan. Värit ei vaan mene ihan kohdalleen, mutta se voi olla ihan hauska juttukin rohkeasti yhdisteltynä!


Ensimmäiset pari päivää käytin peruspäätä ja totesin, että se on auttamattomasti liian iso ainakin mun pieneen suuhuni. Tämän tosin osasin aavistellakin kun syksyllä näin laitteen tallinnalaisessa tavaratalossa. Peruskokoinen harjaspää Issassa on kuitenkin merkittävästi suurempi kuin vanhanaikaisen harjan tai sähköhammasharjani pyöreä, pieni pää.

Kielellä tunnustellen puhdistusteho silikonipäällä oli samaa luokkaa perinteisen ei-sähköisen hammasharjan kanssa. Ongelmaksi kuitenkin muodostui takahampaat sekä hampaan pinta ihan ikenen juuressa. Tällä harjaspäällä vaan ei päässyt niihin käsiksi. Hyvästä lankauksesta huolimatta ikenien rajoilla alkoi tuntua pientä kipua.


Seuraavaksi otin käyttöön ison hybridipään. Ekan kokeilun jälkeen tilasin itselleni lasten harjaspään. Hybridipää ei varsinaisesti tuonut valoa mun elämääni. Puhdistusteho on reippaasti parempi kuin pelkällä silikonipäällä tai itse asiassa hampaat tuntuvat liukkaammilta ja puhtaammilta kuin Oral-B:n käytön jälkeen (sensitive-harjalla). Silti, harjaspään koko on oikeasti ongelma. Harjakset ei pääse kovinkaan pieniin koloihin. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että lankauksen merkitys korostuu entisestään, mutta lanka ei välttämättä auta niissä kohdissa, joihin itse harjan tulisi ylettyä.

Viikon verran tämän käyttöä ja ikenet oli kammottavassa kunnossa. Siirryin ihan rehellisesti käyttämään pelkästään vanhaa tuttua sähköhammasharjaani. Halusin saada ikeneni kuntoon ennen jatkotestausta. Valitettavasti Foreo oli laukaissut mun ikenissäni jotain kamalaa. Juttelin hammaslääkärini kanssa asiasta, joka sanoi, että kipeät ja veriset ikenet sekä aftamaiset jäljet ikenissä vaikuttavat joltain viruspohjaiselta. Ongelmien synty voi olla kuulemma monen, normaalin asian summa, mutta huono harjaus on voinut olla se viimeinen, laukaiseva pisara.

Ikenet tuli kyllä kuntoon, mutta heivasin isot harjaspäät suosiolla minun kaapistani pois. Otin käyttöön pikkupään ja siitä en luovu. Pieni pää on mun suuhuni paljon oikeampi, vaikkakin silti muihin harjoihin nähden iso. Se mahtuu taipumaan paljon paremmin hampaiden takaosiin, harjakset on pienemmät, joten ne osuvat myös sinne ikenien juuriin, mutta en silti ole ihan vakuuttunut että tämä ulottuisi vieläkään hampaiden ympärille riittävän hyvin.

Olen päätynyt kompromissiin, jossa iltaisin harjaan perinteisellä sähköhammasharjalla ja aamuisin tällä. Välillä kuuriluonteisesti käytän muutaman päivän ajan vain Issaa. Ihan rehellisesti en ole uskaltanut ottaa pelkästään tätä käyttöön. Kaikki on kuitenkin hyvin ja silloin kun pidin tauon Issasta, huomasin että hampaat vaikuttivat ilkeän keltaisilta. Tässä on siis ihan oikeasti jotain taikaa ja Issa + perinteinen sähköhammasharja tuntuu toimivalta yhdistelmältä. Yhdistelmä on tietysti vähän kallis, mutta jos tämä valkaisuteho ei ole ihan päästä keksitty, niin voi olla rahansa arvoinen.

Mun tuomioni on, että voin ottaa tämän hyvän akunkestonsa takia viikonloppumatkoille mukaan, mutta en ihan rehellisesti ostaisi ainoaksi harjaksi.


7 kommenttia:

 1. Onpa mielenkiintonen keksintö! Ite luotan tosi kapee harjaksisiin hammasharjoihin et sillä pääsee ahtaampiinki hammasväleihin ni jotenki en uskaltas tähän luottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä Foreokin jossain vaiheessa tekee vielä pienempiä harjoja. En lukenut arvosteluja harjasta ennen, koska en halunnut että ne vaikuttaa mun ajatteluuni, mutta en ollut ainoa, jolle iso harja oli liikaa.

   Poista
 2. Ääh, mä olen niin odottanut tätä postausta. Mä vähän pelkäsin sitä, että normi sähköhammasharjaan tottuneelle tolla ei juurikaan pääsee ienrajaan ja hampaiden koloihin tarpeeksi. Mulla on vielä tosi ahtaat hammasvälit, joten taidan skipata suosiolla tän. Koitin muuten juhannuksen aikaan pestä pitkästä aikaa pelkällä normi hammasharjalla viikonlopun ajan hampaita, hyi kamala, ihan hirveän tuntuiset hampaanpinnat, ihan kuin olisi olleet koko ajan likaiset, jotenkin huomasi, että perinteinen hammasharja on älyttömän huono puhdistamaan sähköiseen verrattuna. :D Kunpa niihin tehtäisiin yhtä pitkään kestäviä akkuja kuin näihin Foreoihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taas sähköhammasharja ei puhdista tarpeeks hyvin :D Omaan myös pienen suun ja sähköhammasharjalla en pääse takahampaiden sisäpintaan kunnolla ja ne pitää sit vielä erikseen pestä tavallisella harjalla. Lisäks mun ikenet vetäytyy heti ku käytän sähköharjaa useemmin ku kerran ja saattaa jopa ruveta vuotamaan verta. :(

   Poista
  2. Jonna: Hampaan pinta tällä kyllä tulee tosi hyvän tuntuiseks! Mutta tuo ienraja on aika vaikee. Veikkaan, että samaan tapaan kuin ovat tehneet hybridiharjan, tekevät vielä pienemmän harjaspään jossain vaiheessa. Yhtä hyvä akku sais kyllä olla muissakin harjoissa! Laturin olen jo Foreosta hukannut, ei oo vain tarvinut. :D

   Kuulostaa Taru tosi kurjalta tilanteelta! Millanen pää sulla on sähköhammasharjassa?

   Poista
 3. Todella mielenkiintoinen postaus, mietin tuossa, että mihinkähän tuo valkaiseva vaikutus tämän kanssa oikein perustuu..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Foreohan mainostaa perustuvansa "sonic pulse" -teknologiaan, mietin tuossa edellisessä esittelypostauksessa, että onko sonic jotain sukua ultrasonicille vai onko se jotain sanahelinää. Hammaslääkärithän käyttää ultraääntä poistamaan värjäytymiä, että ehkä sonic todellakin on jossain ultraäänen suunnassa. :) Harmittaa kauheasti että en ottanut ennen-kuvia, koska en yksinkertaisesti ajatellut että valkaiseva ominaisuus olisi tärkeä tai että siinä aidosti olisi mitään perää.

   Poista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...