sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Mitä jää mysteeriostoksesta?Viimeisten vuosien aikana erilaiset mysteeriboksit on tulleet hurjan suosituiksi. Suomalaisina esimerkkeinä tietysti kosmetiikkaboksi Liv/Bette Box ja lukuisat joulukalenterit. Ostat siis ihan aidosti sian säkissä. Itsekin olen ostanut useamman joulukalenterin ja Look Fantasticin Beauty Boxeja.

Omalta osaltani olen aina jotenkin onnistunut saamaan itselleni kivoja tuotteita ja rahoille vastinetta. Sen sijaan olen jopa vähän huvittuneena joka kuukausi seurannut miten nyt kävi tämän tai tuon boksin ostajille ja olisinko itse saanut itseäni kiinnostavia juttuja. Erityisesti joulun aikaan seurasin verkkokauppa elevenin joulukalenteria. Hintaa sokko-ostoksella oli 145 euroa ja tuotteiden arvoksi laskettiin 500 euroa. Totesin omalta osaltani, että melkein 150 eurolla en välttämättä halua yllättyä, koska arvo minulle saattaisi hyvinkin jäädä liian pieneksi. Olen nimittäin vähän nirso.

Keskustelua oli hyvin jännä seurata, sillä suurin osa äänekkäistä bloggaajista, instagrammaajista ja näihin kommentoivista löi koko kalenterin lyttyyn. Samaan aikaan toiset puolustelivat kalenteria sillä, että ostajat vain eivät ymmärrä kuinka suuri arvo pienilläkin tuotteilla on ja 500 eurolla ei välttämättä luksuskosmetiikka saisi kovinkaan paljon jos erikseen lähtisi tuotteita ostamaan.

Tämä kaikki on tietysti ihan totta! Jokaisella minituotteellakin on hintansa ja arvonsa, yksi arvostaa eri juttuja kuin toinen ja 500 eurolla ei välttämättä kovin montaa Dior-luokan tuotetta saa kaupasta. Tässä kuitenkin tullaan taas ihan toisiin asioihin. Ainakaan minulle ei kuluttajana riitä laskennallinen arvo, vaan määrittelen saamani arvon käyttöarvonsa puolesta. Sanotaan nyt vaikka että saisin tällaisesta boksista perinteisen ripsivärin, jonka arvo on 50 euroa. Minulle tuo arvo olisi 0 euroa tai sen, millä hinnalla saan tuotteen myytyä eteenpäin. En nimittäin voi käyttää perusripsareita ollenkaan, koska ne ovat ihostani johtuen pandasilminä parin tunnin kuluttua levittämisestä. Tai jos saisin itseruskettavan tuotteen jonka hinta kaupassa olisi 80 euroa, en tekisi sillä yhtään mitään, taas, arvo minulle 0.

Tietysti tässä kaikessa on myös se kaupallinen puoli. Millaiset odotukset tuotteesta ladataan yrityksen ja yhteistyökumppanien taholta ja miten asioita ajatellaan. Tuossa edellä mainitussa eleven-kalenterissa yhtenä ongelmana koin olevan tuotteen fyysinen koko. Kalenteria mainostettiin todella isona ja arvokkaana, jolloin kuluttaja saattaa odottaa vaikka täysikokoisia tai muuten isoja tuotteita. Kun kalenterista paljastuikin jotain ihan muuta... Odotuksiin ei ole vastattu. Liiketaloudellisesta puolesta voisin analysoida aihetta enemmänkin, mutta jätetään se muihin yhteyksiin.

Todettakoon vain, että sekä yritys että asiakkaat ottavat riskin. On täysin ostajan käsissä miten tuohon riskiin suhtautuu. Itse asiassa juttu piti julkaista tällaisenaan, mutta juuri ennen julkaisupäivää sain oman riskini, jonka meinasin ruotia.
Olin nimittäin tilannut itselleni joululahjaksi haaveilemani Beautylishin Lucky Bagin. Idea on sama kuin missä tahansa mysteeripaketissa, tässä vain kokemuksen perusteella on pelkästään täysikokoisia tuotteita ja ostohinta 75 dollaria saattaa tulla täyteen jo yhdestä tuotteesta. Tässä nimenomaisessa pakkauksessa erikoista on myös se, että voit saada ihan mitä vain eikä kahta samanlaista boksia välttämättä ole.

Olin jo kieli pitkällä katsellut muiden saamisia kun sain omani. Tällainen sisältö omastani löytyi:

Anastasia Beverly Hillsin Prism-luomiväripaletti
Charlotte Tilburyn Full Fat Lashes -ripsiväri
Jouer Cosmeticsin Highlighter Skinny Dip
Oriben Swept Up volume spray
Wayne Gossin sivellin numero 17
Hylamide Finisher HA Blur

Itse boksi maksoi siis 75 dollaria, lisäksi päälle tuli 20 dollaria toimituskuluista Suomeen. Koska Beautylish toimii rapakon takana, mukaan tulee myös suomalainen arvonlisävero ja on hyvä ottaa huomioon myös pankin käyttämä kurssi. Loppuhinnaksi muodostui 114 dollaria, 101 euroa. Yhdelle tuotteelle tulee siis hintaa keskimäärin 17 euroa.
Katsotaan näiden tuotteiden myyntihinnat jos kasaisin paketin itse: 
Anastasia Beverly Hillsin Prism-luomiväripaletti, hinta 42 dollaria (Suomi-hinta 57 euroa)
Charlotte Tilburyn Full Fat Lashes -ripsiväri, hinta 29 dollaria
Jouer Cosmeticsin Highlighter Skinny Dip, hinta 24 dollaria
Oriben Swept Up volume spray, tätä Beautylish ei myy, mutta Euroopasta ostettuna hinta 47 euroa
Wayne Gossin sivellin numero 17, hinta 28 dollaria
Hylamide Finisher HA Blur, hinta 19 dollaria

Yhteishinta Beautylishin tuotteille: 142 dollaria, lauantain 21.1.2018 kurssilla 122 euroa
Tähän on tietysti lisättävä verot 24%, toimituskuluja noin isoon satsiin ei tule.
122 + alv = 151 euroa
Lisätään Oribe 47 euroa + postikulut 15 euroa, niin ollaan valmiita.
Laskennallinen kokonaisarvo 213 euroa

Ei pöllömpi - jos siis kaikkia tuotteita käyttäisi, tällä olisi tuplannut käytetyt euronsa. Katsotaan mitä minulle jäi käteen:

 • Oribe on brändinä jotenkin kiehtova, mutta hiuksiini kaipaan vähiten tuuheutta, päinvastoin. Lasketaan se siis pois.
 • Hylamide Finisher HA Blur on koostumukseltaan käytännössä silikonia, josta mun kasvojeni iho ei tykkää yhtään. Käsivoiteiksi taas löytyy ihan siihen suunniteltujakin tuotteita. Ei arvoa minulle sellaisenaan. Tämä tuote tosin tuntui kiinnostavan ihmisiä, joten sain sen myytyä 17 eurolla eteenpäin
 • Jouer Cosmeticsin Highlighter ei innostanut yhtään. En osaa möykky-ihollani käyttää näin hohtavia tuotteita ja sävykin on aika tumma. Ei jatkoon, arvo minulle 0.
 • Charlotte Tilburyn ripsariin päin ei tarvitse edes katsoa aiemmin mainitusta syystä. Ei arvoa.
 • Anastasian paleteista moni on ollut tosi kiinnostava, mutta Prismissä on mun makuun aika vaikeita sävyjä. Tämä meni helposti 17 eurolla, yllättäen.
 • Wayne Gossin sivellin oli käytännössä ainoa minua kiinnostava tuote. Se tuntui kuitenkin aika laihalta lohdulta, nyt nimittäin näyttää siltä että maksoin n. 30 euron siveltimestä 67 euroa.


Harmitti, eikä vähiten siksi että siellä aidan toisella puolella tuntui todella olevan vihreämpää ruohoa!
Tätähän tämä kuitenkin on, riskien ottamista. Toki samalla nolottaa myöntää itselleen, saati näin julkisesti että nyt meni pieleen. 100 euroa on kuitenkin ihan hyvä summa rahaa.

Mitä sanot mysteeriostoksista?

12 kommenttia:

 1. Ei ole oikein mun juttu, en oikeastaan pidä yllätyksistä ja mua on muutenkin vaikea yllättää, olen nirso kuten sinäkin. :D Mullehan koottiin Glamlin-boxi todella hyvällä kartoituksella mun mieltymyksistä, mutta silti viidestä tuotteesta kolme lähti palautukseen. Hyviä ovatkin tollaiset missä voi palauttaa tuotteet joita ei halua, muuten en olisi valmis ottamaan itse riskiä, en halua maksaa turhasta vielä vähemmän yllätys-efektin vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi palautus on kyllä hyvä mahdollisuus! Oon pohtinut onko Bette Boxissa kans palautusmahdollisuus koko paketille. Sehän on etämyyntinä ostettu ja jos siinä nyt vaikka on ainesosia, joille ostaja on allerginen, ei ostaja ole voinut tehdä päätöstä etukäteenkään.

   Poista
 2. Njoo.. Yllätysbokseissa kiehtoo just se yllätyksellisyys ja mahdollisuus 'jättipottiin'.. Aika harvoin se jättipotti kyllä toteutuu.

  Itse jätin elevenin superkalenterin väliin ja olen tyytyväinen että jätin. Ei olis ollu mulle. Luvattiin mun mielestä ihan liikaa siihen nähden mitä toimitettiin. Mun mielestä.

  Mun Beautylishboksi on tulossa, saanen maanantaina. Tilasin viime vuonna ekan kerran ja nyt olin kahden vaiheilla. Tuotteet kaikki hyviä sinänsä mutta en mäkään täyttä hyötyä saanut viime vuoden boksista. Kaikki ei vaan sovi tai ei tykkää niinkuin mulle kävi Charlotte Tulburyn luomiväripaletin kanssa esimerkiksi. Saas nähdä saanko samansisältöisen kuin sä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kans ihan tyytyväinen etten hankkinut elevenin kalenteria, ensi jouluna olen kyllä kiinnostunut seuraamaan miten asia etenee. En ehkä vielä silti ostamaan. :)

   Nää Beautylish-boksit on erityisen jänniä just sillä, että ei voi yhtään tietää saako samoja juttuja kuin toinen! Se on sekä hyvä että huono juttu. :D Toivon että saat itsellesi sopivan. :)

   Poista
 3. Mysteeribokxien ja kosmetiikkajoulukalentereiden ostaminen on aika iso riski: tuotteista saattaa teoriassa ja äärimmäisen huonossa tilanteessa peräti kaikki olla epäsopivia tai ainakin suurin osa. Tämän vuoksi en koskaan tilaile mitään yllätysboxeja tai kosmetiikkakalentereita, koska haluan tasan tarkkaan määritellä itse mihin kallisarvoiset ja suurella vaivalla ansaitut roposeni pistän;) Yllätys voi olla toki iloinenkin, mutta mitä olen muiden boxipostauksia seurannut (suurella innolla ja uteliaisuudella), olen enimmäkseen onnitellut itseäni, etten boxeja tilaile. Muutenkin on kosmetiikkaroinaa yli oman tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan tulla vähän samoihin aatoksiin! Ehkä tässä oli mulle mysteeriä koko vuodelle. :)

   Poista
 4. En tiedä, minusta on jotenkin hullua ostaa sikaa säkissä 😀 Suosiolla jätän tilaamatta kaikenmaailman boxit. Yleensä niissä ei ole paljoakaan sellaista, mitä oikeasti olisin ollut valmis ostamaan siihen hintaan, mitä niille boxin muodossa tulee (tämän sanon nyt sen perusteella, mitä olen nähnyt blogeissa yms boxien sisältöä kuvaavissa postauksissa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän sua ja olen nyt toistaiseksi samaa mieltä tästä hulluudesta! :D Katsotaan muuttuuko mielipide kun mennään eteenpäin. Monesti on kyllä ollut tyytyväinen että ei ole jotain tiettyä mysteerijuttua tilannut vaikka on ehkä ajatellutkin.

   Poista
 5. Mä olen nirso, välillä nämä boksit kiehtovat mutta sitten tulee juurikin se puoli vastaan; mitä jos en tykkäisikään tuotteista? Ensiv uodeksi tosin ajattelen hankkivani joulukalenterin, LookFantasticin vaikuttaisi kiehtovalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukalenterissa erityisen hyvänä puolena on se, että tuotteita on paljon - olkoonkin sitten minikokoja ja erikoisjuttuja. Jos joku tuote ei nappaa, niin on monta muuta tuotetta jotka voi olla just eikä melkeen.

   Poista
 6. Itse olisin varmaankin tämän napannut jos vain olisin ehtinyt :D Ainahan siinä mysteeriboxien kohdalla täytyy varautua siihen, että pettyy, mutta toisaalta aina välillä yllättyy niin moninkertaisesti, että usein riski on sen väärti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että joku on oikeasti saanut jättipotteja! :) Myönnän, en koskaan aiemmin ole käynyt mitään mysteeriboksia näin tarkasti läpi, koska samanlaisia pettymyksiä ei ole tullut.

   Poista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...