keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Blogiarvioiden suurin ongelma

Koen että blogien arvioinnissa on yksi varsin vakava ongelma. Se ongelma on aika. Kun bloggaaja saa uuden tuotteen testiin - joko omilla rahoilla ostetun tai saadun - sen haluaisi esitellä mahdollisimman nopeasti. Lyhyellä käytöllä ei kuitenkaan kaikista tuotteista voi saada ihan kattavaa kuvaa. Olen havainnut ongelman monissa lukemissani blogeissa ja on sitä nähty täälläkin.

Muistatteko hammasharja-arvioni Foreo Issasta? Olen ottanut laitteen uudelleen aktiivikäyttöön.
Australiaan otin mukaani nimenomaan Issan, mutta en perinteistä Oral B:n sähköhammasharjaa. Tiesin että Oral B:n akkua täytyy olla lataamassa koko ajan ja olisin taas tarvinnut yhden adapterin, jotta saan Eu-sähköpistokkeen Australiassa toimimaan. Foreon taas voin ladata tietokoneeni USB-portissa. Latasin muuten lähes puolen vuoden aikana harjani vain kerran.

Noin kuukauden asumisen jälkeen aloin käyttämään perinteisen harjan sijaan pelkästään Foreota. Mukanani minulla oli pieni hybridipää, joka sekoittaa silikoniharjaksia ja perinteisiä nylon-harjaksia.
Pieni koko taas sopii minun suuhuni paljon paremmin kuin harjan mukana tuleva iso harja. Kaikki meni tosi hyvin. Hampaat tuntuivat erityisen puhtailta ja ienongelmia ei ollut nähtävissä.

Harjaspää oli lähtiessä ollut noin kuukauden verran käytössä. Australiassa kolmen kuukauden käytön jälkeen aloin ihmetellä jotain kovaa suussani. Pelkäsin että hampaastani oli lohjennut pala. Pala osoittautui kuitenkin turkoosiksi ja harjaspäästä näytti puuttuvan yksi harjas. Yksitellen harjakset näyttivät irtoavan. Lisäksi nylon-harjasten tyvi alkoi näyttää likaiselta. Okei, täytyyhän harjaspäät vaihtaa kaikissa harjoissa, ajattelin.

Aloin laskemaan hybridipääni käyttöaikaa, noin neljä kuukautta. Foreo lupaa, että harjaspää täytyy vaihtaa vain kerran vuodessa. Hybridipäissä nykyisin lukee, että harjan käyttöaika on 6kk. Omani käyttöaika oli 4kk. Olen aina pitänyt Oral B -harjaspäitä kalliina. 4 kappaletta harjoja maksaa noin 20 euroa, viisi euroa per pää. Uusi vaihdetaan noin neljä kertaa vuodessa. Kokonaishinta n. 20 euroa/vuosi. Foreon harjaspäät taas maksavat 20 euroa kappale ja niitä pitäisi tällä vauhdilla vaihtaa kolmesti vuodessa, yhteensä 60 euroa/vuosi. Valmistajan mukaan vaihto pitäisi tehdä harjaspäästä riippuen 1-2 kertaa vuodessa, hinta 40-60 euroa vuodessa. Kalliiksi tulee!

Ostin uuden harjaspään Foreooni. Tällä kertaa alkuperäisen silikonipään, joka pysyy hygieenisempänä, joten sen voisi vaihtaa vain kerran vuodessa. Arvatkaas mitä? Alkuperäisessä arvostelussa pääosassa olleet ienongelmat palasivat. Silikonipää ei selvästi sovi minulle.

Miten tämä kaikki liittyy siihen alkuperäiseen ongelmaan eli blogiarvosteluihin? Sillä, että sain harjan reippaasti yli vuosi sitten ja nyt olen mielestäni ihan aidosti päässyt kokeilemaan harjaa ja näkemään tarpeeksi. Jos olisin sanonut harjan antaneelle elevenille, että arvioita voi odottaa puolentoista vuoden kuluttua, olisivatkohan edes antaneet harjaa? Toisaalta jos haluaa esitellä uutuustuotteita, on vähän myöhässä näin pitkällä testiajalla.
Tietenkään blogiarvioita ei voi lukea ihan kritiikittömästi tai kuvitella että yhdelle sopiva tuote olisi toiselle nappivalinta. Silti, tuntuuhan se bloggaajanakin vähän typerältä käydä "korjailemaan" omia mielipiteitään.

Mitä ajatuksia asia herättää?

2 kommenttia:

 1. Tuo on tosiaan aika kinkkinen juttu. Itse tykkään käyttää tuotetta pidempään ennen arvion tekemistä, joten toisinaan postauksien julkaisussa saattaa kestää. Meikkituotteet on ehkä niitä helpoimpia, sillä niistä saa kyllä hyvän kuvan parilla testauskerralla.

  Ihonhoito ja juuri tällaiset laitteet vaativat monesti pidemmän testijakson. Joskus saatan julkaista ns. "ensireaktion" ja myöhemmin sitten vielä pidemmän käytön jälkeisen yhteenvedon. Tällaiset tosin on sitten vähän työläitä. Joskushan myös esim. iho muuttuu niin paljon, että alunperin hyväksi havaittu tuote ei enää sovikaan.

  Sanoisinkin, että omaa mielipidettä ei varsinaisesti korjata, vaan ennemminkin päivitetään. :) Voihan uuden postauksen linkata myös vanhaan, jolloin esim. tuotteen googlaaja löytää myös tuoreemman mielipiteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä oon juuri ajatellut väärin tätä asiaa, korjauksena vaikka kyseessä onkin ehkä päivitys. Tää Issa onkin sellainen, josta oon postannut useampaankin otteeseen ja aikanaan Foreon Lunastakin uskalsin kirjoittaa vasta useamman kuukauden kokeilun jälkeen. Laitteet tosiaan kaipaa vähän pidempää testiä. :)

   Poista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...