lauantai 27. lokakuuta 2018

Muovi josta en luovu

Postaus sisältää pr-näytteitä - näytteet merkitty tähdellä *

Olen tässä pidemmän aikaa posmentanut siitä kuinka pitäisi vähentää turhaa jätettä ja ajattelematonta muovin kulutusta. Muovilla on kuitenkin aikansa ja paikkansa. Yksi niistä paikoista on ehdottomasti suunhoidossa.

Minusta tuli ahkera lankaaja sen jälkeen kun "en jaksa langata / en saa langattua" -nillitykseni oli päätyä juurihoitoon. Olen kyllä aina pessyt hampaani kiltisti kahdesti vuorokaudessa. Lankaus kuitenkin tökki tavalla tai toisella. Yleensä olin vain liian laiska kun lankaus tuntui kauhean työläältä. Oli helpompi jättää homma välistä.

Muutamia vuosia sitten minulle aloitettiin oikomishoito purentavikani takia. Sitä ennen kuitenkin haluttiin katsoa että kaikki on kunnossa, sillä isommat operaatiot olisi tietysti yksinkertaisempi tehdä kun suuta ei täytä telaketjut. Hampaassani ei koskaan tuntunut vihlontaa. Ainoastaan happamia sorbetteja syödessä (tiedän, hyvin spesifinen ongelma!) jossain kohtaa tuntui kummalliselta, ei mitään mitä olisin aiemmin kokenut.


Jordain hammasväliharjat*


Tarkastuksen yhteydessä huomattiin että hampaassa oli hyvin iso reikä. Se oli alkanut hammasvälistä ja saanut rauhassa tehdä tuhojaan. Kai sitä perinteistä vihlontaakaan ei tuntunut juuri siksi, että reikä oli ahtaassa hammasvälissä. Hammasta hoidettiin ainakin kolmella eri hoitokerralla. Se kaikkien kauhu eli legendaarinen juurihoito oli kuulemma lähellä.

Säikähdin niin, että opin kerrasta lankaamaan hampaani! Tämän jälkeen lankasin ahkerasti myös silloin kun raudat olivat suussa. Tämä jos mikä oli oma operaationsa, mutta toi perspektiiviä elämään: lankaaminen ilman rautoja on supernopeaa ja helppoa, sitä ei kannata jättää tekemättä.

Oma suosikkini on laajeneva hammaslanka. Se on helppo asettaa hammasväliin, mutta kosketuksesta sylkeen lanka turpoaa ja ainakin tuntuu samalla tehokkaammalta, mutta myös mukavammalta verrattuna veitsenteräviin "lättänälankoihin". Tarvittaessa käytän myös hammasväliharjoja jos ikeniä tuntuu jotenkin kutittavan, yleensä hammasväliharja auttaa.

Jos olen superväsynyt enkä jaksaisi langata, käytän jokseenkin ritsalta näyttävää lankainta, jonka pää on vaihdettavissa. Tällä lankaaminen on tosi nopeaa ja vaikka lopputulos ei omasta mielestäni ole yhtä hyvä kuin laajenevalla langalla, tämä on ehdottomasti parempi kuin ei mitään. Itse asiassa lankaimen pää ei luulojen vastaisesti kertakäyttöinen, vaan hyvällä huuhtelulla sitä voi käyttää monta kertaa.

Että niin, niin kauan kuin näitä tuotteita valmistetaan muovista, en ole valmis uhraamaan suuni terveyttä ja jatkan lankailuja hyvillä mielin.

Jaksatko langata hampaita?

4 kommenttia:

 1. Käytän hammaslankaa päivittäin. Hammaslangan käyttö ehkäisee tietääkseni myös hammaskiveä.. Ensin inhosin hammaslangan käyttöä, mutta nykyään pidän siitä paljon :) Mm. ruokailun jälkeen saa hyvin pikkumurut hammasraoista pois. Onneksi markkinoilla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja lankaamiseenkin, että kaikille löytyy sopiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti hammaslanka ehkäisee montaa ongelmaa suussa. Joku joskus epäili että hammasväliharjat ei ole yhtä hyviä kuin lanka. Näin voi ollakin, mutta itse ajattelen että jos se lankaaminen muuten jäisi tekemättä, niin voittohan on selvä. Eli todellakin hienoa että lankoja ja välineitä on erilaisia. :)

   Poista
 2. Opin lankaamaan vasta vuosi sitten. Narujen kanssa pelleily on aina ollut ykkösinhokkijuttujani: käsien tunkeminen pieneen suuhun ja langan katkeilu ahtaissa hammasväleissä. Suuhygienisti opetti kuitenkin ihan konkreettisesti lankaimen käytön ja se on aivan mahtava laite! Sen lanka ei ole katkeillut ja huuhtelu on riittänyt pitämään puhtaana useamman kerran käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin lankaaminen ihan perinteisellä langalla tuntui tosi hankalalta, vähän samalta kuin mitä itsekin kuvasit. Sitten löysin lankaimet ja viime vuosina ihan langan. Kaikki käy kunhan tulee tehtyä! :)

   Poista

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...