maanantai 8. marraskuuta 2010

Kortti hukassa, rahat turvassa


Olin matkalla kotiin kun puhelimen näytöllä alkaa vilkkua minulle tuntematon numero. Voi ei, taas joku kauppias. Vastasin kuitenkin, ja hyvä niin. Soittaja oli pankista ja sanoi luottokunnan epäilevän, että "luottokorttini" (visa electron) tiedot olisivat päässeet vääriin käsiin. Mitään ei kuulemma kortilla oltu ostettu, mutta epäily on kuitenkin, joten kortti ilmoitetaan varastetuksi. Tässä kohtaa normaali ihminen olisi kai ihan kauhuissaan, mutta minä olin salaa tyytyväinen itseeni - no en ehkä ihan niin salaa, soittaja saattoi epäillä, että olenko ihan terve kun kuulostin turhan iloiselta. Soittaja kyseli, että olenko maksanut kortilla ulkomailla tai netissä. Netissähän minä korttia olen käyttänyt muutamien vuosien ajan.

Pari vuotta sitten uskalsin kokeilla netistä tilaamista kortilla, koska korttini voimaossaoloaika umpeutuisi muutaman viikon kuluttua, joten olisin kai aika turvassa. Kun uusi kortti tuli, huomasin, että oikeastaan mikään ei ollut muuttunut: Kortin numero oli sama, jopa kortin kolmilukuinen turvanumero oli täysin sama kuin edellisessä. Ainoa muuttunut asia oli voimassaoloaika. Pienessä päässäni mietin, että jos kortin numero (ja turvanumero) päätyvät jollekin muulle ja kortti ei ole enää voimassa niin mikä estää nettitilaajaa muuttamasta pelkkää voimassaoloaikaa, on kuitenkin aika yleisesti tiedossa kuinka usein kortti normaalitilanteessa vaihdetaan. Vielä epäluuloisemmaksi tulin kun huomasin tililläni oudon tilitapahtuman. Pitkän pähkäilyn jälkeen selvisi, että tilaus on ihan varmasti omani, pankkitietoihin jäävä nimi vain oli eri kuin liikkeen oma nimi. En kuitenkaan haluaisi vastaisuudessakaan, että oma tyhmyyteni johtaisi rahanmenoon ja sillon mulla todellä välähti.

Kun Sampopankilla oli keväällä 2008 paaaljon ongelmia, avasin itselleni kortillisen tilin toisesta pankista. Meinasi nimittäin Sampopankin takia jäädä ennakkotehtävät lähettämättä, kun en voinut postissa lähetystä maksaa enkä edes nostaa rahaa maksua varten. Tämä tili oli jäänyt aika vähäiselle käytölle ja tein siitä itselleni nettitilaustilin eli jos olen jotain tilaamassa, siirrän käyttötililtäni tälle tilille sopivan summan rahaa ja jos jotain tapahtuukin niin tilillä ei joko ole rahaa tai vahingot jäävät muutamaan kymmeneen euroon. En minä silti tyhmä ole ollut senkään jälkeen, nyt vaan olen erityisen tyytyväinen siihen, että mulla kerrankin välähti.

Suosittelen kyllä tätä tekniikkaa muillekin korttitilaajille, jos ei muuten niin väitän että moni turha ostos jäisi ostamatta ihan siitä syystä, että rahoja joutuu toisen pankin tilille odottamaan ainakin yhden pankkipäivän. ;)Tuota kortin numeroa en ole tätä päivää ennen ihmetellyt suoraan pankille, mutta mun mielestä se on aika outoa, että käytännössä mikään kortissa ei muutu, mutta se silti vaihtuu. Olisikin varmaan hyvä jos tätä asiaa joku muukin ääneen ihmettelisi niin siihen voisi saada jonkinlaisen muutoksen. Tottahan se on, että minä itse päätän missä korttiani käytän ja lopulta minä otan sen vastuun jos jotain tapahtuu, mutta eikö se kuitenkin olisi kaikille parempi jos siinä jokin asia, edes se turvakoodi vaihtuisi.

2 kommenttia:

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...