maanantai 21. toukokuuta 2012

Tarina materialismista ja eBay-ostamisesta

Olipa kerran Smykkityttö, joka ihastui kovasti merkkikenkiin. Kenkien kuosi oli jo vähän vanha, joten kenkiä ei meinannut löytyä mistään. Pitkän etsimisen tuloksena kengät kuitenkin löytyivät italialaisesta tunnetusta nettikaupasta. Smykkityttö jäi miettimään kenkiä ja niiden kovaa hintaa ja päätti nukkua yön yli. Kun Smykkityttö aamulla oli päättänyt ostaa kengät itselleen syntymäpäivälahjaksi, oli oikea koko myyty loppuun.


Smykkityttö jatkoi etsimistä ja löysi myyjän eBay-ihmemaasta. Smykkityttö mietti ja tutki, pohti ja tutki palautteita. Kengät näyttivät ainakin kuvassa aidoilta ja tietysti myyjäkin vakuutteli kenkien olevan aidot. Smykki kysyi vielä viimeisenä oljenkortenaan suomalaisesta merkkiä myyvästä liikkestä, mutta heillä ei sattunut Smykin haluamaa mallia olevan ollenkaan, joten eBay buyer protectionin turvin Smykki päätti kokeilla onneaan.


Tuli paketti, jossa tuotteet arvo oli lainvastaisesti merkattu liian pieneksi etteivät kengät menisi tulliin:
Smykki tosin oli nähnyt tämän käytännön aiemminkin, joten avasi innoissaan laatikon:
 Laatikossa oli niin paljon paperia, että Smykki kerkesi jo ihmetellä:
Kengät kuitenkin löytyivät paperikasan alta:
Smykkityttö tunnusteli ja tutki kenkiä. Nahka vaikutti enemmänkin pahvilta kuin nahalta. Nukkapintainen nahka puolestaan vaikutti kaikelta muulta kuin eloperäiseltä. Smykkityttö teki jopa pieniä polttokokeita näkymättömiin kohtiin ja totesi, että nahkaan ei jäisi sulaneen oloista painaumaa kun sitä tökkii kuumalla tulitikulla. Viimeistelykin vaikutti kömpelöltä. Smykkityttö ajatteli, että se alakanttiin merkattu arvo oli näiden kenkien todellinen arvo.


Smykki myös jatkoi tutkimista ja vertaili aitoja merkin kenkiä myyvien nettikauppojen kuvia saamiinsa kenkiin. Smykkityttö etsi netistä lisää merkkejä, miten hän voisi varmistaa saaneensa aidot tai epäaidot kengät. Yhtenä merkkinä pidettiin sitä, että sisäsyrjässä ei olisi yhtäkään saumaa vaan ainoat saumat päällisnahassa olisivat takana. Kauhukseen Smykki näki ruman sauman (jota ei muuten myyntikuvassa ollut):


Smykkityttö nolostui ja epäröi. Lopulta Smykkityttö kuitenkin rohkaistui ja lähetti myyjälle viestin, jossa epäili kenkien aitoutta. Myyjä edelleen vakuutteli, että kengät ovat 100% aidot. Myyjä kuitenkin antoi mahdollisuuden palauttaa kengät. Näin ollen Smykkityttö olisi hävinnyt niin alkuperäiset postituskulut kuin palautuksesta aiheutuneet kulut. Smykkityttö ei ollut tyytyväinen vaan lähetti uuden viestin, jossa kysyi saisiko palautuksena kenkien hinnan lisäksi myös alkuperäiset postikulut. Myyjä vastasi, että Smykki saisi palautuksena vain kenkien hinnan, sillä kengät ovat täysin aidot, niin kuin kenkälaatikon Bloomingdale's-tarrakin(!) sen osoittaa, sillä sieltä ne oli alunperin ostettu:
Smykki ei edelleenkään ollut vakuuttunut kenkien aitoudesta tai siitä, että hänen pitäisi maksaa postikulut tuplana, joten ilmoitti epäilyistaan eBaylle. Nopeasti Smykkityttö saikin eBaylta viestin, jossa sanottiin, että myyjä suostuu palauttamaan täyden hinnan (alkuperäisine postikuluineen) jos Smykkityttö palauttaisi kengät omalla kustannuksellaan (johon Smykkityttö oli eBay Buyer protectionin ehtojen mukaan jo varautunut ostohetkellä -> jos myyjä ei palauttaisi rahoja niin eBay tekisi sen).

Niin siis ihan rehellisesti sanoen, ostin kengät ja ne olivat hyvin varmasti feikit. Ajattelin myyjän perusteella että suurin riski mikä mulla olisi on se, että maksan 30 euron palautuspostikulut. Tänään kun laitoin kengät postiin, mua ei harmittanut yhtään menettää tuota kolmeakymmentä euroa (vaikka mulla ei varsinaisesti olis pistää kolmea kymppiä roskiin), mua harmitti ainoastaan se etten edelleenkään saanut haluamiani kenkiä. Kengät ei rehellisyyden nimissä mitenkään voineet olla aidot eikä muutenkaan samat kuin myyntikuvassa. Sain ne ja laatikon itse asiassa näyttämään kuvissa paremmilta kuin ne olivatkaan. Tuntua en tietenkään voi teille kuvissa esitellä, mutta se oli jotain ihan hirveää. En ole edes kympin anttilakengissä nähnyt sellaista "nahkaa". Jotain mun mielestäni kertoo myös se, että myyjä lopulta suostui maksamaan täyden palautuksen. Haluan tarkentaa myös sitä, että nuo mun kokeet nahan aitoudesta tein hyvin huomaamattomasti, mutta niin että sain huomata etteivät nuo kengät ole nahkaa nähneetkään, kenkien sisäpuolelta muun muassa löytyi pieni (1mm x 3mm) palje, jonka sai nätisti leikattua irti ja tehtyä polttokokeen. Sanoinhan jo että kuvissa kengät ja laatikko näyttävät paljon paremmilta ja aidommilta kuin ne oikeasti olivatkaan? Sitä ei vaan voi tarpeeksi korostaa. :D

Kaiken kaikkiaan vahvistin epäilyjäni siitä millaisia tuotteita ja keneltä eBaysta kannattaa ostaa, mutta totesin, että ainakin tähän mennessä olen varsinaisen eBayn toimintaan täysin tyytyväinen. Palautusrahoja toki odottelen edelleen, sillä vasta tänään paketin sain ja laitoin takaisin, mutta uskoisin että mulla ei ole enää mitään hätää.

Tory Burchia muuten Suomessa myy tamperelainen Cotton. Cotton myy tuotteitaan myös postiennakolla jos ei Tampereelle ole menoa. Kyselin siis kenkiä myös Cottonista ja sieltä minulle ystävällisesti vastattiin että haluamaani Eddie-mallia ei heillä ole ollenkaan, mutta muutamia muita malleja kylläkin. Cottonista minulle olisi halutessani vielä annettu kuvia ja lisätietoja niistä muista malleista. En kuitenkaan niistä logomaalleista innostu, mutta olin positiivisesti yllättynyt Cottonin toimintaan. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...