torstai 26. tammikuuta 2012

INCI-ihmettelyä

Vaikka tiedän että parturi-kampaajien INCI-opetus on vähän pielessä niin silti harjoittelupaikassani hämmästyin kuinka mua vanhemmat ja työtä jonkin aikaa pidempään tehneet sanovat joidenkin tuotteiden olevan täysin samaa kamaa eri pullossa, vaikka mun kokemukseni mukaan ne eivät ole toimineet samalla tavalla. Esimerkkinä kuivashampoo. Yritän koko ajan tutustua koko liikkeen valikoimaan ja ensimmäisinä päivinäni kysyin mitkä ovat meidän myymämme kuivashampoot. Mulle esiteltiin Four reasonin kuivashampoota painepakkauksessa ja sirottimessa. Ihmettelin ääneen että ovatko nämä kaksi tuotetta ihan oikeasti samaa tavaraa. Muiden mielestä ne olivat, mun mielestäni taas käytössä ne on olleet ihan erilaisia ja vilkaisu inciin sai mut epäilemään vielä vahvemmin:

Four Reasons hair powder (painepakkaus) oli syöny näitä:
Butane
Propane
Alcohol denat.
Solanum tuberosum (potato) starch
Aluminum starch octenylsuccinate
Aqua
Cocotrimonium methosulfate
Hydrated silica
Parfum

Kun taas Four Reasonin duster (sirotinpurkki) näytti tältä:
Silica
VP/VA copolymer


Pelkästään sen kummemmin incejä avaamatta voisi sanoa, että nää kaksi tuotetta ei ole samaa tavaraa. Vaikka hiuspuuteri (duster) saattaisikin silicallaan hieman imeä rasvaa niin en silti ihan oikeasti sitä käyttäisi kuivashampoon korvikkeena.

Tutkin myöhemmin myös muutamia muita paikan hiuspuutereita ja niiden sisältö näytti tältä:
Bed Head candy fixations:
Silica silylate

Cutrin choozism:
Silica
VP/VA copolymer


Four Reasonin ja Cutrinin tuotteet näyttävät INCIltään samoilta, vaikka enhän minä voi tietää jos toisessa silicaa on vaikka 80% ja toisessa 60%, mutta silti ne vaikuttavat samoilta.

Olen vähän enemmänkin itsekseni miettinyt tätä tuotteiden samanlaisuutta ihan siltä kannalta että voisiko tuotteiden raaka-aineet olla jotenkin erilaisia tai parempia kalliimmissa tuotteissa. Vaatetuspuolelta tiedän ettei ole kovin yksiselitteistä ostaa vaikkapa puuvillaista t-paitaa tai silkkistä mekkoa. Silkkilaaduissa ja niiden käsittelyissä on eroja, samoin myös puuvilla on tottakai puuvillaa, mutta siihen on voitu tehdä jotain erikoiskäsittelyjä, joten vaikka puuvillan perusominaisuudet pysyisivätkin samana, niin silti niissä on eroja esimerkiksi nyppyyntymättömyydessä, imukyvyssä tai oikeastaan missä tahansa.

En siis edelleenkään hyväksy sitä ajattelua, että (kallis) kampaamotuote olisi yhtään sen parempi kuin halpa markettituote, mutta en halua hyväksyä sitäkään ajattelua etteikö se kalliimpi voisi oikeasti olla raaka-aineiltaan jotenkin erilainen. Olenkin nyt ostanut hyvään hintaan pari Redkenin silikonipommia ja aion testata niitä sillä ajatuksella että onko se kalliimman tuotteen silikoni jotenkin miellyttävämpää tai parempaa.

ps. Ostin LookFantasticista itselleni hemmotteluhoidon, joka on mun mielestäni samaa kamaa kuin meillä töissä Kérastase-hoidoissa käytetty aine tosin ilman boosterikorkkia ja erilaisella pumppumekanismilla. Oon nähnyt kuinka kiiltävää ja pehmeää hiusta sillä on saatu aikaan ja sitä on ollut mukava käyttää sillä se on huuhtoutunut kivuttomasti pois. Löydettyäni aineen alennuksesta ostin itselleni kokeeksi vaikken tiennyt mitä tökötti sisältää. Yllätys oli suuri kun katsoin aineen sisältöä ja se sisältikin pääasiassa öljyjä ja kosteuttavia aineita. Toki aine sisältää myös jonkin verran silikonia, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Parasta tietysti oli se, että mun hiukset eivät permiksen jälkeen ole tuntuneet yhtä pehmeiltä ja sileiltä.pps. En edelleenkään sano että silikonit olis väistämättä huono juttu, itse vaan vähän välttelen niitä huonon käyttömukavuuden takia ja erityisesti siksi, että ne tuppaavat aiheuttamaan mulle iho-ongelmia. Sanoipa Paula Begoun mitä tahansa, mutta käytäntö on mun ihollani opettanut että iho tukkiutuu erityisesti niinä hetkinä kun silikonillisia tuotteita käytän ja tukkeutumat lähestulkoon häviät kun sellaisten tuotteiden käytön lopettan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...