keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Pikaopas kameraslangiin

Nykyisin maailma pursuaa jos jonkinlaista kamera- ja objektiivitarjousta. Samaan aikaan moni tuntuu kysyvän mitä kannattaisi hankkia. Jokaisen tarpeet ja tavat kuvata on täysin erilaisia, joten pääsääntöisesti kannustan kokeilemaan mikä olisi oma juttu.

Tässä on kuitenkin muutama (mustavalkoinen), rautalankamallinen ohje siihen, mikä tarkoittaa mitäkin.

(Himmennin)Aukko:

Aukko tarkoittaa sitä reikää, joka objektiivissasi on, josta valo pääsee kameraan. Tämä ei tuottane ongelmia. Aukko ilmaistaan f-luvulla, joka voi olla 1.4 tai 11. Mitä se sitten tarkoittaa?

Himmenninaukko toimii tismalleen samalla periaatteella kuin ihmissilmä. Kirkkaassa kesäauringossa pupilli on todella pieni: Koska valoa on riittävästi ja jopa "liikaa", silmä säätelee valon määrää muuttamalla "aukkoa" eli pupillin kokoa.

Mitä (fyysisesti)pienempi aukon koko, sitä vähemmän valoa kennolle siis pääsee kerralla. Hämmentävää aukkojen ilmaisemisessa on se, että mitä pienempi aukon koko on, sitä suurempi on sitä ilmaiseva luku. Esimerkiksi aukko 11 on aika pieni.

Tämä on kuulemma bageli, mutta yritin piirtää sen havainnollistamaan pientä himmenninaukkoa.

Suuri aukko taas vastaa kutakuinkin sitä tilannetta kun pilkkopimeässä yrität olla törmäilemättä huonekaluihin: Tarvitsemme kaiken mahdollisen käytössä olevan valon, joten silmä yrittää säädellä valon määrää suurentamalla pupillia. Näin saadaan enemmän valoa kerralla.


 
Tässä on sitten varmaan vaan rinkeli? Yritys oli näyttää iso himmenninaukko.


Rautalankamalli: Kun joudut kuvaamaan hämärässä, tarvitset kaiken valon, mikä on käytössä. Suurella aukolla (huom. pieni luku!) saat kuvaan kerralla enemmän valoa kuin pienellä.

Polttoväli:

Polttovälistä puhutaan kun kuvioon tulee millimetrit. Objektiivien polttoväli ilmoitetaan esim. 14mm, 50mm, 70-200mm.

Pieni luku, esim. 14mm tai 17mm tarkoittaa käytännössä sitä, että saat kuvaasi hyvin paljon ympäristöä, linssi on tällöin laajakulmainen. Mitä suurempi luku, sen "lähemmäksi" pääset kuvattavaa asiaa."Blurri":

"Blurrilla" tarkoitetaan sitä miten tausta kuvassa pehmenee. Tässä kohtaa kuvaaja puhuisi syväterävyydestä eli kuinka paljon kuvassa on terävää aluetta syvyyssuunnassa.

Ja käytännössä?

Näissä kahdessa kuvassa on käytetty kahta eri objektiivia, 14mm laajakulmaobjektiivi ja 60mm tele, eli tällä pääsee kuvattavaa "lähemmäs". Kuvausetäisyys eli etäisyys kynsilakkapullon ja kameran välillä on näissä kuvissa aivan sama. 

Tämä kuva on otettu 60mm objektiivilla, käytetty aukko on 2.4


Samalta kuvausetäisyydeltä otettu kuva, käytössä 14mm ja aukkona 2.8. Heipä hei kirjahylly! Ja kaikki muu, jonka yritin kuvasta kasata pois.


Itse kuvaan blogijuttuni lähinnä "pidemmillä" polttoväleillä, 50+ , koska haluan saada kuvan pinta-alan mahdollisimman täyteen itse kynsilakkapulloa tai mitälie. Macro-objektiivilla pääsee kuvattavaa kohdetta myös fyysisesti lähelle, sillä ne on suunniteltu lähikuvaukseen, jolloin tarkennus onnistuu tarvittaessa vaikka muutaman sentin päästä. Samat periaatteet tietysti pätevät myös vaikkapa kauneusbloggaajien meikkikuviin: laajakulmaisella objektiivilla pääsee mahdollisesti tarkentamaan todella läheltä, jolloin voit kuvata ilman jalustaa. Kuitenkin laajakulmainen linssi vääristää todella paljon, varsinkin läheltä kuvattuna, joten pahimmillaan saat itsellesi vaikka mulkosilmät. :D

Aukon vaikutus:

Laajakulmaisella objektiivilla on vaikeampi saada tuota blurria kuvaan. Edelliset kuvat on siis otettu käytännössä samalla aukolla, mutta ero syväterävyydessä eli siinä kuvan pehmeydessä on merkittävä.

Vertailun vuoksi,  tässä on kuva 60mm objektiivilla ja aukolla 11 kuvattuna.


Kaikki on tietysti kiinni omista kuvaustavoista, tyylistä ja kiinnostuksesta, mutta luonnollisesti samat periaatteet eivät häviä mihinkään. Tämä on todella mustavalkoinen ja karsittu rautalankaversio. Tähän loppuu se helpohko osuus.

Jäikö joku mietityttämään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...